Homorechten

Nee, want het is al een raadsel waarom we nu naar de stembus moeten. De meeste andere landen gaan later of hebben zelfs nog geen datum. Volgens opiniepeilers gaan we op dit moment tégen stemmen. Niet zelden als protest, bijvoorbeeld tegen het feit dat europolitici heen en weer trekken tussen Brussel en Straatsburg (iets wat de belastingbetaler jaarlijks een slordige miljard euro extra kost). De Grondwet zorgt ervoor (vastgelegd in het 6de protocol) dat het Parlement een rondreizend circus blijft.

We krijgen één Europese president. Die zal worden gekozen door regeringsleiders. De presidenten van grote landen zitten niet te wachten op concurrentie. Zij zullen ervoor zorgen dat dit een tweederangs politicus wordt. Wat mogen we verwachten van een gezamenlijke minister van Buitenlandse Zaken? Zal die de typisch Nederlandse waarden en normen verdedigen?

Binnen het ambtenarenapparaat van de Europese Unie hebben homoparen niet eens dezelfde rechten als in eigen land. Dat is een veeg teken.

Discriminatie van homo's wordt genoemd. Fijn. Maar ,,de status van kerken en religieuze verenigingen en gemeenschappen'' wordt evenzeer geëerbiedigd. We weten maar al te goed welke van deze grondrechten de voorkeur krijgt bij een botsing van belangen.

In het verleden was ik aanwezig bij vrijwel alle stemmingen over homorechten. Tot nu toe hebben we telkens kantje boord gewonnen. Of dat zo blijft als Bulgarije, Roemenië, Kosovo en Oekraïne toetreden, betwijfel ik zeer.

Bovendien wordt onze invloed geringer. In de Grondwet wordt geregeld dat het Europees Parlement maximaal 750 leden telt. Nu zijn dat er 732. Er is ruimte voor 18extra volksvertegenwoordigers. Als de nieuwe landen erbij komen, zal Nederland er aanzienlijk minder krijgen dan de huidige 27.

Doe het dan ineens goed. Geef iedereen de kans op elke willekeurige Europese kandidaat te stemmen. Ik wil het hokje bij de Duitse homorechtenverdedigster Claudia Roth wel rood kleuren, maar dat mag dan weer niet. Nederlanders mogen alleen op Nederlandse kandidaten stemmen. Hoezo Europees?

Henk Krol is hoofdredacteur van de Gay Krant.