Het grote geld stemt wél voor

Morgen stemmen de Fransen over de Europese Grondwet, woensdag stemmen wij, maar de mondiale geldgiganten stemmen met hun portemonnee. Zij steken ongekende bedragen in investeringsfondsen die Europese bedrijven willen opkopen. Alameida Capital, een adviesfirma, denkt dat verzekeraars, banken, pensioenfondsen en andere geldschieters dit jaar 32 miljard euro toevertrouwen aan zulke investeringsfondsen. Dat is 50 procent meer dan in het vorige topjaar, 2000, toen de beurskoersen, in Amsterdam bijvoorbeeld, het dubbele waren van wat zij nu zijn.

De opkopers zijn zogeheten buy-out fondsen, die doorgaans met de directie van het bedrijf samenwerken dat zij kopen. De fondsen mikken op hoge rendementen (minimaal twintig à dertig procent) door meer risico's te nemen: zij gebruiken meer geleend geld, zoeken meer groei door overnames, meer kostenbesparingen, meer verkopen van vastgoed of van dochters.

Het hoge rendement maakt deze buy-out fondsen aantrekkelijk nu andere beleggingen matig renderen. Het maakt hen ook kwestbaar: de fractievoorzitter van de Duitse regeringspartij SPD vergeleek hen onlangs met sprinkhanen.

Inclusief het geld dat zij bij banken lenen hebben deze buy-out fondsen inmiddels een koopkracht van honderden miljarden euro. Doe daar wat geld bij van andere beleggingsfondsen met een hoog risicoprofiel (hedge funds) en de schiettent der opkopers is in bedrijf.

De investeringsfondsen zijn meestal niet kieskeurig over bedrijfstakken waarin zij investeren, als het maar geld oplevert. Zij zijn tuk op bedrijven met een constante kasstroom, met (verkoopbaar) vastgoed, met kansen op een dramatische ommekeer, met gretige directeuren en onrustige aandeelhouders.

In Nederland is van alles te koop, van de groenten van Hak tot meerdere sjieke banken die de laatste jaren van eigenaar zijn veranderd. Containerrederij P&O Nedlloyd, waarop concurrent Maersk een bod doet, was een kolfje naar hun hand geweest: groot, internationaal, en door te verkopen aan een Chinees.

Kijk naar onrustige aandeelhouders en je ziet, buiten de beurs, kansen bij Schiphol en bij diverse grote energiebedrijven. Zoek op de beurs onder onrustige beleggers en je ziet CSM (voeding). Of bovenaan de ladder? Unilever. Kijk naar rappe herstelkansen en je ziet Buhrmann (kantoorartikelen) en Hagemeyer (elektrotechnische spullen).

Kijk naar de kasstroom en je ziet kansen voor het grote werk. KPN bijvoorbeeld, of toch een run op Koninklijke/Shell? Eenmaal, andermaal: 160 miljard euro, exclusief overnamepremie.

    • Menno Tamminga