Goldman Sachs laat steekjes vallen

De zakenbank waarop iedereen in Wall Street en de City jaloers is, heeft een slechte tijd. De prestaties van Goldman Sachs op het gebied van het waarborgen van beursgangen maken dit jaar een abominabele indruk. De bank mag dan doorgaan voor de toonaangevende verkoper van nieuwe aandelen in de VS (en TomTom in Nederland), op dit moment is dat niet iets om trots op te zijn.

Goldman was betrokken bij een paar van de grootste flops van dit jaar, inclusief de beursgang van Lazard ter waarde van 855 miljoen dollar. Acht van de tien Amerikaanse transacties waarbij de bank als enige of gezamenlijk optredende begeleider fungeerde zijn mislukt, aldus een onderzoek van Bloomberg. Daardoor heeft de bank een slechte reputatie gekregen. Zozeer zelfs, dat beleggers lijken weg te duiken voor de lokkertjes waarmee Goldman hen de laatste tijd bestookt.

Afgelopen donderdag kreeg Goldman zijn jongste teleurstelling te verwerken toen het bedrijf IHS op het laatste moment afzag van zijn beursgang. Volgens een IHS-functionaris kreeg het bedrijf eenvoudigweg ,,niet de waarde waar het op uit was''.

Wat is er met Wall Streets wonderboy gebeurd? Sommigen wijten het aan de strategische gerichtheid van Goldman op de grootste instellingen, ten koste van de kleinere, waardoor de klantenbasis wellicht te nauw is geworden. Sommigen zeggen dat het komt doordat Goldman op een andere manier opereert dan andere zakenbanken.

Dat kan allemaal waar zijn, en ook pech en slechte timing spelen een rol. Maar het is moeilijk de conclusie te vermijden: dat Goldman zijn klanten misschien te veel heeft beloofd.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar:

zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Rob Cox