Feyenoord legt Erwin Koeman vast

Erwin Koeman volgt Ruud Gullit op als trainer-coach van Feyenoord. Koeman, die een doorlopend contract had bij RKC Waalwijk, tekende een contract voor twee jaar bij de Rotterdamse voetbalclub.

Koeman (43) begint op 1 juli bij zijn nieuwe werkgever. Hij stond bovenaan de verlanglijst van de club, en is volgens de club de enige kandidaat met wie de leiding na het vertrek van Gullit, afgelopen maandag, heeft onderhandeld. Vanmiddag wordt hij in De Kuip aan de pers voorgesteld. De oud-speler van FC Groningen, PSV en KV Mechelen was één seizoen in dienst bij RKC Waalwijk, met wie de opvolger van de succesvolle Martin Jol als negende eindigde in de eredivisie.

Koeman zegt zich vereerd te voelen met de kans die hij krijgt in Rotterdam-Zuid. ,,Ik ben enorm trots dat een club als Feyenoord bij mij terecht is gekomen. Het is een fantastische uitdaging om in Rotterdam aan de slag te gaan. Het feit dat de directie van zo'n megaclub vertrouwen in mij heeft, doet me ontzettend goed'', reageerde de 31-voudig international op de website van de club, die dit seizoen `slechts' als vierde eindigde in de eredivisie.

Trainer-coach Huub Stevens keert komend seizoen terug bij Roda JC. Hij wordt de opvolger van Wiljan Vloet, die in dienst treedt bij Sparta. De 51-jarige mijnwerkerzoon loodste de Limburgse ploeg in het seizoen 1994/95 naar de tweede plaats in de eredivisie, en werkte sinds 1997 in Duitse dienst voor achtereenvolgens Schalke 04, Hertha BSC en FC Köln. Hij wordt in Kerkrade herenigd met twee oud-voetballers uit dat succesvolle seizoen; Raymond Atteveld wordt assistent-trainer, Ruud Hesp teammanager en keeperstrainer.

Een metershoog spandoek met de beeltenis van Stevens, aan de poort van het Parkstad Limburg-stadion, kondigde vrijdag de terugkeer van de `verloren zoon' al aan. ,,Het doel is Europees voetbal'', stelde hij.

Dat is de club de laatste jaren niet gelukt. Maar: ,,De laatste jaren is Roda in organisatorisch opzicht gegroeid, een wereld van verschil met negen jaar geleden. Dat is ook een compliment naar mijn voorganger Vloet.'' De afgelopen periode in de (eerste en tweede) Bundesliga heeft Stevens als mens veranderd, zei hij bij zijn officiële presentatie. ,,Ik ben rustiger geworden, heb meer ervaring gekregen.''

De selectie van Roda JC is ingrijpend veranderd. ,,Toen waren er maar twee buitenlanders: Babangida en Iwan. Nu wat meer, ja, maar er wordt één voetbaltaal gesproken en wel in het Nederlands: winnen'', zei Stevens gisteren. Versterking van de selectie zal hoog op de agenda staan.

Stevens besloot onlangs zijn doorlopende contract bij FC Köln, waarmee hij kampioen werd van de tweede Bundesliga, te beëindigen. De ziekte van zijn vrouw lag daaraan ten grondslag. ,,Van mijn woonplaats Eindhoven naar Keulen was het één uur en drie kwartier rijden en dan al die trainingskampen in Duitsland, daar ben ik nu vanaf; ik kan meer thuis zijn.''