Evelyn Petrova

Bij de opening van het nieuwe BIMhuis bracht ze menigeen in verwarring. Was dit een persiflage op het een of ander of misschien bedoeld als `camp'? Een wijdbeens zittende dame met accordeon, leesbril en paardestaart, dat kon toch geen serieus jazzhuis-optreden zijn.

Waardoor de zaal tenslotte toch viel voor de in Sint Petersburg opgeleide accordeoniste Evelyn Petrova wordt duidelijk uit haar Year's Cycle, een programmaplaat vol vrolijke verrassingen. In het openingsstuk december is de sfeer ingetogen en melancholiek tot oudejaarsavond aanbreekt, in maart speelt ze op het carnaval voor boze heks en in mei vliegt ze uitgelaten uit de bocht. Het accordeonspel van Petrova is kraakhelder en zit vol ongelooflijk stuwende bassen. Wat ze daarbij vocaal laat horen gaat vele richtingen uit, van de Finse zanggroep Värttinä tot de vogeltjeszang van de Colombiaanse Luzmilla Carpio.

Ook theatraal `staat' deze Petrova als een huis, zelfs als ze, zoals in september, hevig wenend, een zelf doodgeslagen mug begraaft. Op 2 juni zit ze weer in het BIMhuis om haar jaarcyclus leven in te blazen.

Evelyn Petrova: Year's Cycle (Leo Records CDLR 395). www.leorecords.com

    • Frans van Leeuwen