Europa werkt

Ja, want het gaat bijna belachelijk goed met Europa. We vliegen voor niets, we worden beter behandeld in buitenlandse gevangenissen, door Europa hebben we miljoenen nieuwe vrienden gekregen. Friese meren worden op diepte gehouden, riolen die de mooiste stranden verpestten, zijn weg. Het Spaanse platteland is opgepoetst als decor voor zoevende sneltreinen, het Griekse wegennet is plotseling bruikbaar. Oorlogsmisdadigers worden berecht. Ierland is rijk. Frankrijk beheert de glorie, Duitsland de geschiedenis en Engeland de humor. Turken denken na over wie ze willen worden. We kunnen overal studeren, werken, genieten. We zijn een reservaat van talen. Ons Babel werkt. We beschermen verschillen, subsidiëren het `nutteloze'. Over het hele continent worden monumenten behouden en nieuwe meesterwerken geconcipieerd. Wie vroeger krom liep van de zorgen, staat nu weer overeind, dankzij Europa. Identiteit krijgt meer reliëf in een onwijze mix van 25 culturen die zich permanent aan elkaar meten. Eurovisie oneindig.

De vorige baas van Europa liep over straat zonder bodyguards. Een ambtenarenapparaat kleiner dan dat van Madrid bestuurt ons hele continent vanuit bescheiden, anonieme kantoren in Brussel. De andere Euraziatische reuzen, India en China, wachten welwillend tot wij klaar zijn om samen het post-Atlantisch tijdperk te beginnen. Dan kan de verspreiding van olie geregeld worden tussen diegenen die er direct bij gebaat zijn. De woestijn hoeft niet langer leeggepompt te worden voor Amerika's SUV's. Met zijn 400 miljoenen bepalen we nu al de smaak van 6 miljard mensen. Wij bepalen wat mooi is, wat goed gedrag. Onze regels zijn besmettelijk, worden vrijwillig nageleefd door alle anderen. Niemand is bang voor ons, toch zijn we eindeloos populair.

Rem Koolhaas is architect, mede-oprichter van het architectenbureau OMA,ontwierp onder meer de Nederlandse ambassade in Berlijn.