Eén wereld

Ja, omdat het belang van een sterk en samenhangend Europa groter is dan een aantal kleinere zaken waar men over valt en denkt te kunnen tegengaan als men `nee' stemt. De weg van een groot Europa dat op sociaal en economisch gebied één geheel is, is allang ingeslagen. Een, in mijn ogen, angstig vasthouden aan veto's e.d. die zouden slaan op het beschermen van het kleine grondgebiedje dan Nederland heet, is niet meer van deze tijd. Een `nee'-stem is volgens mij een kortzichtige ontkenning van leven in het Europa van de 21ste eeuw.

Europa lijkt nu met de stemming over de Grondwet ineens heel dichtbij te komen, maar ondertussen staan we er al jarenlang middenin. We zijn afhankelijk van Europa, sociaal en financieel. Wil je meer invloed als individu in Europa? Zorg dan dat je stemt bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Daar zijn genoeg waakhonden voor jouw ideeën te vinden. Het is de angst voor het vreemde van de buurman, het vreemde van de volgende straat, het enge van de andere stad, het onbekende van een andere provincie. Zodra de leefwereld van een mens groter wordt dan hij/zij kan beseffen, is de reactie afstotend. Maar ondertussen wel alle consumptieartikelen goedkoop bij de winkel om de hoek willen hebben, de wereld van de materialistische bevrediging goedkoper en goedkoper willen invullen. Dit willen hebben botst met `nee' stemmen.

Ik wil graag vrij reizen, ik wil graag een hoge levensstandaard, ik wil kunnen vluchten als hier oorlog uitbreekt, ik wil vrij zijn. En `ja' stemmen is een volgende stap in een verbetering van al deze zaken voor mij en voor mijn buurman hier en voor de ander in een `heel' ver land ergens in Europa, en misschien wel voor wie aan de andere kant van de aardbol woont. Want uiteindelijk leven we op één wereld.

Bart Veldkamp is schaatser.