Een trainer die zijn fouten erkent

Erwin Koeman is de nieuwe trainer van Feyenoord. De opvolger van Ruud Gullit was dit seizoen, bij zijn debuut als hoofdcoach in de eredivisie, succesvol bij RKC Waalwijk.

Met de 43-jarige voetbaltrainer Erwin Koeman lijkt Feyenoord voor een kruising tussen zijn twee voorgangers te hebben gekozen. De oudere broer van Ronald is even eerlijk en bescheiden als Bert van Marwijk. Net als Ruud Gullit heeft hij de status van oud-topspeler. De 31-voudig international heeft als coach nog weinig kunnen laten zien. Hij was dit seizoen, bij zijn debuut als hooftrainer in de Nederlandse eredivisie, succesvol met RKC Waalwijk, dat hij even aantrekkelijk en aanvallend liet spelen als zijn succesvolle voorganger Martin Jol.

Erwin Koeman is met een bal in de wieg geboren. Zijn vader Martin, oud-speler van GVAV en FC Groningen, stond bijna dag en nacht met zijn zoons op een veldje naast het ouderlijk huis een balletje te trappen. De linksbenige Erwin viel op door zijn (trap)techniek, de rechtsbenige Ronald was harder en doelgerichter. Hun karakters verschillen evenzeer: Erwin is zachter dan Ronald, en treedt ook minder graag op de voorgrond dan de dit seizoen bij Ajax opgestapte trainer.

Het supertalent Erwin Koeman ging, vlak na zijn profdebuut in het Oosterpark, op zijn zeventiende naar PSV, waar hij te vroeg voor de leeuwen werd geworpen. De fragiele middenvelder ging ten onder in het fysieke geweld en keerde tijdelijk terug naar FC Groningen. Eenmaal volwassen als voetballer vierde hij zijn hoogtepunt als clubspeler in 1988, toen hij met KV Mechelen ten koste van Ajax de Europa Cup 2 won. In hetzelfde jaar won hij met Oranje de Europese titel. Hij was in België hard geworden en was hij niet meer de flegmatieke junior die tackles ontweek. Met dank aan de vaak bekritiseerde coach Aad de Mos, die hij bij KV Mechelen leerde kennen als ,,een pure vakman''.

Via PSV en weer FC Groningen kwam in 1998 een einde aan zijn lange spelersloopbaan. Koeman werd eerst jeugdtrainer, om vervolgens in 2001 hulptrainer te worden bij PSV. Hij was daar aanvankelijk assistent onder Erik Gerets en later onder Guus Hiddink, die hem meer verantwoordelijkheid gaf. Hij leidde trainingen en tijdens wedstrijden stond hij vaak aan de zijlijn om aanwijzingen te geven. Vorig seizoen werd hij op advies van Hiddink hoofdtrainer bij RKC, dat onder zijn leiding weer een plaats in de middenmoot afdwong. De Waalwijkse club laat hem wegens positieverbetering naar Feyenoord vertrekken, hoewel hij bij RKC nog een doorlopend contract heeft.

Ondertussen voetbalt de liefhebber op zijn `oude dag' nog bij de amateurs van de Brabantse vierdeklasser Acht. ,,Voetbal is een virus, ik ben ermee geboren en ik ga ermee dood'', verklaarde hij zijn passie voor het spel in een vraaggesprek met het tijdschrift Voetbal International. ,,Het zit in ons bloed en het gaat er nooit meer uit. Het trainerschap houdt mij 24 uur per dag bezig.''

In hetzelfde interview noemde Erwin Koeman zich een trainer die zijn fouten durft toe te geven. Hij zei baat te hebben bij zijn achtergrond als allrounder. Hij kon aanvallen en verdedigen, en was getransformeerd van een gave technicus in een veredelde werkvoetballer. Hij was naar eigen zeggen geen gemakkelijke speler voor zijn trainers en zei daarom te weten hoe hij de zogenaamde rotte appels in de selectie moet aanpakken. Verder hekelde hij de grote mond van de jonge generatie.

Erwin Koeman kan zich naar eigen zeggen wel goed verplaatsen in voetballers die minder talent hebben dan hijzelf. In dat opzicht onderscheidt hij zich van zijn jongere broer Ronald en van zijn vorige week vertrokken Gullit. Of hij in tegenstelling tot zijn voorganger bij Feyenoord de breuk tussen de Nederlanders en de buitenlanders weet te lijmen, is vooralsnog de vraag. Bij RKC bleef het vreemdelingenlegioen beperkt tot twee Belgen en één Zwitser.

Feyenoord daarentegen bestaat voor het merendeel uit buitenlanders, die hun eigen gewoonten en hun eigen achtergrond hebben. Wereldburger Gullit kreeg geen grip op de cultuurkloof in de spelersgroep én de slangenkuil op leidinggevend niveau. Erwin Koeman wacht in meerder opzichten een loodzware vuurdoop als trainer van een `topclub'.

    • Jaap Bloembergen