Eels:

Op hun zevende cd doet de Amerikaanse groep Eels een stap terug in de tijd. Terug naar de magische begindagen toen ieder Eels-liedje een eigen wereld opriep, vol toverachtige muziekdoosjes en tinkelende geluidjes die de gitaren aankleedden. Het bijzondere aan Eels is de verzorgde muziek in combinatie met de narrige stem van zanger/componist E. Het resultaat klinkt ongerijmd, als een zwerver in een Jaguar, maar is ook aantrekkelijk bizar. De laatst jaren, op Souljacker (2001) en Shootenanny! (2003), was de muziek van Eels teveel op die zwerver gaan lijken: knoestige blues, met een chagrijnig gitaargeluid. Op Blinking Lights And Other Revelations is het contrast er weer. E schreef liedjes die gezongen door een lichtere stem onverdraaglijk zoet zouden zijn, maar die hier goed werken. E's melodieën kunnen niet zonder zijn venijn, en E's venijn kan niet zonder zijn melodieën. Eels speelt vanavond in de Oosterpoort, Groningen; 29 mei Schouwburg, Rotterdam; 30 mei Vredenburg, Utrecht; 10 juni Paradiso, Amsterdam.

Blinking Lights And Other Revelations

(Universal 2498817858)***

    • Hester Carvalho