Duitsland zegt `ja'

De Duitse senaat heeft gisteren in grote meerderheid de Europese Grondwet goedgekeurd. De Duitste wet biedt geen ruimte voor een referendum, waardoor een `stem van het volk' uitbleef. De meeste Duitsers staan echter achter de goedkeuring die eerder door het parlement werd gegeven en nu is bekrachtigd door de Senaat. Verzet werd alleen geboden door een aantal conservatieven en de communistische partij. De kwestie of Turkije mag toetreden tot de Europese Unie is het enige twistpunt tussen de regering en de oppositie.

Duitsland is de negende lidstaat die de grondwet ratificeert. De hoop is dat het Duitse `ja' de Fransen, die morgen gaan stemmen, ook over de streep zal trekken. De voormalig Franse president Giscard d'Estaing, de mede-opsteller van de Grondwet, was bij de stemming aanwezig en riep zijn landgenoten op de Duitsers te volgen.