De betere bronnen voor digitale zelfzorg

,,Ik weet dat de dokter staakt, maar mijn dochters hebben nú eindexamen.'' Niet iedereen kon de afgelopen week begrip opbrengen voor de acties van de huisartsen in Nederland. Zij staakten drie dagen omdat zij zich zorgen maken over de toekomst van de huisartszorg. De rol van de arts verandert in de nieuwe zorgverzekeringswet. Verzekeraars krijgen meer controle op huisartsen en de artsen gaan minder verdienen.

De moeder die woensdag werd geciteerd in deze krant wilde snel hulp bij de examenvrees van haar dochters. Had zij zich een bezoek aan haar stakende huisarts kunnen besparen door medische informatie te raadplegen op internet? Een korte zoektocht naar eerste digitale hulp bij stakende huisartsen.

Eerst een waarschuwing: digitale dokters kunnen nooit de `echte' huisarts vervangen. Medische webpagina's geven wel achtergrondinformatie en eventueel een second opinion.

De speciale stakingspagina van de Landelijke Vereniging van Huisartsen (LHV) is een slecht startpunt. Op www.huisartseninactie.nl krijgen patiënten slechts uitleg waarom de huisartsen staken. Een betere plek voor digitale zelfzorg zijn de sites van uitgeverij Medical Media. In het Digitale Ziekenhuis (www.ziekenhuis.nl) vinden bezoekers veel informatie over ziekten. Zeer informatief zijn de videofilmpjes over diverse medische onderwerpen. Zie hier wat stress bij bijvoorbeeld het eindexamen met het menselijk lichaam doet. Op www.gezondheidsplein.nl (ook van Medical Media) staat meer praktische informatie over examenvrees. De 17-jarige Samira vertelt in een persoonlijk verhaal over haar angst voor examens. ,,Als ik alleen al denk aan al die examens, dan ga ik bijna zweten.''

Netdokter.nl is een nieuwe website van het Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ). De hippe site informeert jongeren over brede gezondheidsthema's zoals voeding, seks, uiterlijk en kopzorgen. De vragenrubriek is het nuttigste onderdeel van de site.

Tot slot twee indexpagina's met veel meer medische informatie: http://gezondheids.pagina.nl, een onderdeel van Startpagina.nl en www.dromedaris.nl. De site van de fictieve Dr Omedaris geeft een overzicht van medische webpagina's voor met name artsen en paramedici. Zeer serieus, ondanks de kinderachtige naam.

http://gezondheids.pagina.nl; www.huisartseninactie.nl; www.netdokter.nl; www.ziekenhuis.nl

    • Jan Benjamin