CBGB's in nood, actie artiesten

CBGB's, de beroemde club in New York waar bands als Talking Heads, Ramones en Blondie hun carrière begonnen, wordt in zijn voortbestaan bedreigd door een conflict over de huur. Verscheidene artiesten reeds hebben toegezegd dat ze actie zullen voeren voor het behoud van de legendarische rockclub.

Clubeigenaar Hilly Kristal (73) wil het conflict met zijn huisbaas voor de rechter uitvechten. Hij betaalt de huur aan de Bowery Residents Comittee, een non-profit-organisatie die in hetzelfde gebouw ook daklozen opvangt. ,,Ik had altijd goed contact met ze'', zegt Kristal door de telefoon. ,,Maar een paar jaar geleden voelde ik gewoon dat de stemming omsloeg.''

De organisatie voerde een renovatie door en wilde het huurcontract vernieuwen met een forse huurverhoging. ,,Ze willen nu drie keer zoveel: 75 dollar per vierkante voet, dat komt neer op 60.000 dollar per maand.'' Er is ook een conflict over huurverhogingen uit het verleden die niet betaald zijn, volgens Kristal omdat hij niet van die verhogingen op de hoogte gesteld is. ,,Ze willen me eruit hebben. Ze hebben liever mensen met veel geld.''

Kristal begon de club in 1973 als podium voor country, bluegrass en blues, vandaar de naam. Maar enkele jaren later werd CBGB's het brandpunt van de opkomende punk- en new wave-beweging. Nog altijd spelen er in de hoofdzaal en in de `gallery' bij elkaar zo'n 75 bands per week, zegt Kristal trots. Ook theater, poëzie en beeldende kunst vindt er een plek.

De hele maand augustus vindt er een benefiet-festival plaats, ,,om deze kwestie op de kaart te zetten'', zegt Kristal. ,,Ook bij het stadsbestuur van New York, want dat fleurt met CBGB's in de gemeentelijke publiciteit. Ik denk niet dat ze ons kwijt willen.''

Maar als Kristal er niet uitkomt, dan verhuist de club. Desnoods naar Las Vegas. ,,Daar willen ze me graag hebben.'' Maar hij is het met de actievoerders eens dat CBGB's in New York thuishoort. Little Steven Van Zandt, uit Bruce Springsteens E-Street band en voormalige leden van Talking Heads zetten zich in voor de club.

Hulp komt ook uit onverwachte hoek: een chocoladefabrikant maakt speciale CBGB's-bonbons en repen, in de smaken dark espresso en milk hazelnut.

    • Jacob Haagsma