AZ-spelers Opdam en Vlaar debuteren in selectie Oranje

AZ-spelers Barry Opdam en Ron Vlaar debuteren in de selectie van het Nederlands voetbalelftal dat zaterdag 4 juni in Rotterdam de WK-kwalificatiewedstrijd speelt tegen Roemenië. Bondscoach Marco van Basten zal de groep van 24 namen terugbrengen tot achttien voor de interland in Helsinki tegen Finland op 8 juni. Vlaar (20) dankt zijn uitverkiezing aan zijn goede optredens in de UEFA-Cupduels tegen Sporting Portugal. ,,In dat soort wedstrijden kun je een speler goed beoordelen'', aldus Van Basten, die de verdediger uit Hensbroek deze week twee keer naar bevrediging en een keer minder goed zag trainen. De inschuivende laatste man Barry Opdam bewijst al het hele seizoen bij AZ dat hij dankzij trainer Co Adriaanse een enorme progressie heeft doorgemaakt. Van Basten heeft de twee debutanten ook opgeroepen omdat Ooijer, Bouma en Boulahrouz door blessures nog vraagtekens zijn. Van de voorlopige selectie zijn Castelen (naar Jong Oranje), Sneijder (geblesseerd aan wreef), Lindenbergh, Musampa en Zoetebier afgevallen. De Jong, Lucius, Ooijer, Robben en Van Persie keren terug in het keurkorps van Van Basten. Vooral de rentree van Van Persie is opvallend aangezien hij in augustus rondom de interland tegen Zweden op de toen debuterende Van Basten een weinig geïnspireerde indruk maakte. ,,Maar inmiddels heeft hij bij Arsenal veel en vaak goed gespeeld'', aldus de bondscoach die deze week ook een gesprek had met Van Persie. Daarin gaf de oud-Feyenoorder aan dat zijn ogen zijn geopend door de moordende concurrentie bij Arsenal. Van Basten gaf verder aan dat hij bij de schifting na Roemenië geen rekening houdt met de belangen van collega Foppe de Haan, die met de selectie van spelers tot 20 jaar op 10 juni de openingswedstrijd speelt van het WK voor jeugdteams in Nederland. ,,Bij ons gaat het ook om een wereldkampioenschap en ik laat de belangen van het echte Oranje prevaleren.''