Aso-parfum

Amerikaanse milieuactivisten steken Hummers in de brand. Maar voor liefhebbers van de tankachtige `aso-bak' is er ook goed nieuws: Hummer-eau de toilette.

In de fonkelende maar tuttige parfumerie van het Amerikaanse warenhuis Macy's staat, tussen Dolce & Gabbana en Estée Lauder, een eau de toilette van Hummer. Een fris geurtje met het merk van de niet zo frisse Sports Utility Vehicle (SUV) die nog geen vier kilometer aflegt op een liter benzine. Het Earth Liberation Front (ELF) geeft de geur van zo'n Hummer – de auto – als het even kan die van een verbrande hoop schroot.

Een clubje milieu-activisten van het radicale ELF ging vorig jaar in de buurt van Los Angeles op pad voor een avondje SUV'tje ruïneren. Bij een Hummer-dealer bestookten ze een vloot Hummers met molotovcocktails. Meer dan twintig Hummers brandden uit. Daarna waren meer dan honderd SUV's op parkeerplaatsen en opritten aan de beurt. De activisten spoten leuzen als `gulzig varkentje' en `ELF' op de auto's.

Na ruim twee uur – SUV's zijn in de VS gemakkelijk te vinden – bedroeg de schade 3,5 miljoen dollar. En schade aan het milieu: Hummers die in rook opgaan en spuitbussen met verf zijn, net als de grofweg honderdduizend Hummers die de Verenigde Staten telt, ook slecht voor het milieu.

Een student eiste namens ELF de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op in een e-mail vanaf een school in Californië. Het was vervolgens een koud kunstje voor de sterke arm om de student te traceren en op te pakken. Volgens de FBI toen hij op het punt stond om 5.000 stickers met de tekst `Mijn SUV steunt terrorisme' op SUV's te plakken.

De student ontkende in de rechtszaal betrokkenheid bij ELF, maar dat is niet zo vreemd: volgens de website van ELF is het een ondergrondse beweging zonder leiderschap en lidmaatschap. De militante beweging heeft vaker haar handtekening na vandalisme en brandstichting achtergelaten. De advocaat van de student beschuldigde justitie van `guantanamisering' omdat hij niet voldoende toegang tot zijn cliënt kreeg. Ook dat mocht niet baten: de rechter veroordeelde de `eco-terrorist' tot ruim acht jaar gevangenisstraf.

Autofabrikant General Motors introduceerde een dag na het vonnis een kleiner en zuiniger model Hummer – niet omwille van het milieu, maar wegens teruglopende verkopen. Door de stijgende benzineprijzen wordt een ritje in een grote Hummer zelfs veel Amerikanen te duur.

De Hummer-eau de toilette is ook al klein en in de aanbieding in een reclamefolder van Macy's. Het gaat om een zuinig flesje in een setje met aftershave en een deodorantstift. Net als de benzine in een Hummer is het luchtje ook zo op. Of het reukwerk op dieren is getest, vermeldt de folder niet.

    • Jeroen Pietersma