48 uur in São Paulo

Birgit Donker ontdekt dat je in de werkstad van Brazilië ook goed kunt eten, drinken en dansen

WAAROM NU GAAN?

De regentijd, `het water van maart', is voorbij, er staat veel in bloei en de temperatuur is goed: niet zo koud als het kan zijn in de winter (juni tot augustus) en niet zo warm als in de zomer (december tot februari) wanneer de `Paulistanos' die het zich kunnen veroorloven vluchten naar hun tweede huis aan zee of hun derde huis in de bergen.

WAAR BEGINNEN?

Met meer dan tien miljoen inwoners is São Paulo in Brazilië, een van de grootste steden ter wereld. De eerste indruk is overweldigend: wolkenkrabbers, moordend verkeer en enorme billboards vanwaar schaars geklede modellen schreeuwen dat het nu echt tijd is voor plastische chirurgie. Om niet onmiddellijk te verdrinken, moet een bezoek beginnen bij het begin van de stad: het Pátio do Colégio, de plek waar in 1554 twee Portugese Jezuïeten een missiepost vestigden op een heuveltop tussen rivieren. Het lage gebouw is nu een museum met overblijfselen van de eerste kolonisten. Ook is er een café met tropische planten en volières en een wijds uitzicht over de stad.

Het oude centrum rond Pátio do Colégio is een voetgangersdomein waar je kunt slenteren langs de prachtige gebouwen uit het begin van de vorige eeuw, zoals het Centro Cultural Banco do Brasil.

Via de Ladeiro Porto Geral, een straat met groothandels in carnavalsproducten zoals felgekleurde pruiken, boa's, sambaballen en Sponge Bobmaskers, kom je bij de Mercado Municipal. In deze overdekte markt uit 1933, met weer glas-in-lood en gietijzeren bogen, verdringen de kopers zich voor de stalletjes vol groenten en fruit met exotische namen als pitaia, een soort rode bloem, jambo, pinha en rambutan. Voor nog geen euro drink je er een glas vers mangosap.

TAXI OF METRO?

De metro, volgens de Paulistanos de schoonste ter wereld, is veel sneller dan de auto, want de stad lijdt aan permanente verkeersopstopping. Wel oppassen waar je de metro uit stapt. Opletten is sowieso aangeraden. Niet op straat een taxi aanhouden, maar bij een officiële standplaats of een taxi bestellen via een veilige onderneming. Niet 's avonds geld pinnen, in verband met bliksemkidnaps waarbij je een auto in wordt getrokken, je pas en code moet afstaan en met een van de ontvoerders rondjes rijdt totdat de buit van je bankrekening is gehaald.

MUSEUM OF PARK?

Het honderdjarig museum voor moderne kunst in São Paulo is de Pinacoteca, dat aan het Praça da Luz ligt. De collectie is eclectisch maar het gebouw is op zich al de moeite waard. Het is verbouwd door architect Paulo Mendes da Rocha, die met de toevoeging van gouden spiegelramen en ijzeren loopbruggen een mengeling van oude en nieuwe bouwkunst tot stand bracht.

In het park naast het museum, de Jardim da Luz, staat kunst tussen en in de tropische bomen. Over de paden tussen de beeldhouwwerken slenteren oudere, hooggehakte prostituées. Op vijf minuten lopen van het Praça da Luz ligt de dependance van de Pinacoteca, de Estaço Pinacoteca. Tijdens de dictatuur was dit een gebouw van de geheime politie waar gemarteld werd. Nu hangen er Braziliaanse modernisten, op wie duidelijk de invloed van Europese collega's als Picasso, Braques en Matisse te zien is.

MOGEN WE DAN NU EINDELIJK SHOPPEN?In São Paulo moet je vooral muziek, kleding en schoenen aanschaffen: origineel, van goede kwaliteit en voor Nederlandse begrippen niet duur. In Brazilië ontworpen en gemaakte mode kun je bijvoorbeeld kopen in Shopping Iguatemi, een overdekt winkelcentrum aan de Avenida Brg. Faria Lima, de oudste van de stad en ,,de beste in Zuid-Amerika'', volgens een Paulistana. Je kunt er ook je haren, handen en voeten laten restylen in Studio W, een enorme ruimte waar rij na rij vooral vrouwen worden geknipt, geveild en gelakt. Dit is overigens nog niets vergeleken bij de drie meer volkse shoppingcentra Shirley Cabeleireira die geheel gevuld zijn met schoonheidswinkels: tientallen kappers, manicures, make-up specialisten en pruikenmakers. Dit is dan ook het land waar borstvergroting op je achttiende voor wie het kan betalen vrij normaal is. Een mooie winkelstraat is de Rua Oscar Freire in de chique wijk Jardim Paulista. Je kunt er handgemaakte schoenen kopen van Donadelli of T-shirts bij Sidewalk.

EN NOG MEER SHOPPEN...

Meer nog dan de mode is de Braziliaanse muziek de moeite van het meenemen waard. Samen met Rio de Janeiro is São Paulo de stad waar musici uit het hele land naar toe trekken in een poging beroemd te worden. Momenteel populair zijn bijvoorbeeld de band Funk Como le Gusta, Marisa Monte, Max de Castro en Jairzinho Oliveira. Hun muziek, evenals dat van de jaren zestig band Mutantes, die de huidige generatie nog steeds inspireert, of de onlangs door minister van Cultuur, Gilberto Gil, uitgegeven dvd Kaya N'Gandaya, een ode aan Bob Marley, is te verkrijgen in Pops, een platenzaak in de Galeria van de Rua Teodoro Sampaio, dé straat van de muziekinstrumentenwinkels.

WAAR DRINKEN & DANSEN?

De reputatie van São Paulo is die van een werkstad, tegenover het meer frivole Rio de Janeiro, maar ook hier kun je goed eten, drinken en dansen. De stad staat met name bekend om de rijke schakering restaurants. Maar het is ook de Braziliaanse stad met de meeste theaters, zalen, culturele centra en bars waar musici optreden. In de wijk Vila Madelena, een levendige kunstenaarsbuurt, zijn talloze cafés met live muziek. Bijvoorbeeld de Piratininga Bar, een pianobar aan de Rua Wisard. Concerten kun je bezoeken in een van de vestigingen van Sesc. Daarna kun je dansen in een van de vele clubs. Het is wel zaak vooraf te weten wie er speelt. In Club Avenida kun je bijvoorbeeld belanden in een Frank Sinatra-avond, in Traço de União daarentegen kun je een sambaband uit Rio tegenkomen. De restaurants van São Paulo zijn even uiteenlopend als de bevolking: je eet er van sushi tot pasta, van Braziliaanse feijoada tot Libanese kibis. De restaurants zijn in het weekeinde open tot zo'n drie uur 's nachts, zodat je er nog kunt eten na concert of film. Bijvoorbeeld Braziliaans bij Rodeio, Japans bij Suntory of in de Japanse wijk Liberdade of Italiaans in de wijk Bexiga, het Little Italy van São Paulo. Paulistanos beweren dat zij de beste pizza ter wereld bakken. En ze zeggen ook ,,in São Paulo eindigt alles in pizza'': hier komt uiteindelijk alles goed.

WAAR LOGEER IK?

Verblijven kan in een zogeheten Aparthotel. Hier wonen Brazilianen die tijdelijk in de stad leven, maar je kunt er ook voor 48 uur terecht. Voor ongeveer 30 euro per nacht heb je er een appartement. Bijvoorbeeld in Le Premier Othon Flat (lepremier@othon.com.br). Gegevens over exposities, concerten, shows en dansclubs staan in de Guia da Folha, de uitgaansgids die vrijdags verschijnt bij de krant Folha. Ook het tijdschrift Veja geeft een cultureel agendaoverzicht van de week.

M.m.v. Joëlke Offringa en

Coraly Pedroso

    • Birgit Donker