Zaal Hengelo eist uitvoering van concert

Het Rabotheater in Hengelo wil via een kort geding afdwingen dat het Orkest van het Oosten morgenavond in het theater optreedt. Het Orkest van het Oosten weigert omdat er te weinig kaarten zijn verkocht.

Directeur R. Boer van het Rabotheater beticht het orkest van `ordinaire contractbreuk'. Verlies van het kort geding, dat voor vanmiddag op de rol stond in Almelo, levert volgens Boer een `dramatisch precedent' op voor de hele Nederlandse theatersector: ,,Dat zou betekenen dat iedereen zomaar drie dagen van tevoren af kan zeggen.''

Voor het concert met de Derde symfonie van Beethoven en het Vioolconcert van Sibelius door de 16-jarige Maria-Elisabeth Lott, zijn 240 kaarten verkocht. De grote zaal van het Hengelose theater heeft een capaciteit van 741 zitplaatsen. In het contract staat geen bepaling over het bezoekersaantal.

Directeur H. Mannak van het Orkest van het Oosten heeft na overleg met dirigent Jaap van Zweden besloten van het optreden af te zien. ,,Een orkest is een artistiek bedrijf en dat heeft te maken met imago. Het is niet goed voor Van Zweden, die als topdirigent voor een nagenoeg lege zaal staat, en voor ons orkest, dat in binnen- en buitenland nagenoeg volle zalen trekt.'' Het Orkest van het Oosten kent volgens Mannak een gemiddelde zaalbezetting van 75 procent. Mannak: ,,Maar Hengelo is altijd een probleem geweest.''

Volgens theaterdirecteur Boer overdrijft Mannak. ,,Ik weet dat ze bijvoorbeeld in Enschede veel vrijkaarten weggeven. Zo kan ik ook een goed gevulde zaal krijgen.'' Boer wijst erop dat de toeschouwersaantallen van het Rabotheater sinds september 2001 zijn verdubbeld, maar dat de belangstelling voor uitvoeringen van het Orkest van het Oosten stabiel is gebleven. ,,Zou het misschien aan het orkest zelf kunnen liggen?''

In een poging het conflict te schikken heeft het Orkest van het Oosten aangeboden de mensen die een kaartje hebben gekocht vanavond of volgende week woensdag naar Enschede te laten komen, waar dezelfde uitvoering wordt gegeven. Het treinvervoer zou voor rekening van het orkest komen. Het Rabotheater wil hier niet aan meewerken. Boer: ,,Onze bezoekers willen naar ons theater, anders hadden ze direct een kaartje voor Enschede gekocht.''