Verzekeraar AIG vervolgd wegens fraude

De autoriteiten van de Amerikaanse staat New York, aangevoerd door procureur-generaal Eliot Spitzer, hebben gisteren AIG, 's werelds grootste beursgenoteerde verzekeraar, civiel aangeklaagd wegens fraude.

AIG staat sinds enkele maanden centraal in een diepgaand onderzoek naar financiële malversaties in de Amerikaanse verzekeringsbranche. AIG kan ook nog strafrechterlijk worden aangeklaagd, hoewel die kans volgens waarnemers klein is, omdat een strafklacht meestal het einde van een bedrijf betekent.

Zowel Maurice Greenberg, AIG's topman die in maart moest aftreden onder druk van het onderzoek, als Howard Smith, de voormalige financieel directeur, worden bij name genoemd in de civiele aanklacht. Volgens de New Yorkse autoriteiten, bestaande uit Spitzer en de verzekeringsafdeling van de staat New York, zou uit opgedoken e-mails blijken dat beiden persoonlijk op de hoogte werden gebracht van financiële constructies die ten doel hadden de positie van AIG beter voor te stellen dan zij was teneinde de beurskoers van het verzekeringsconcern op te krikken.

In de aanklacht wordt met name gewezen op misleiding bij transacties met de Amerikaanse herverzekeraar General Re, die wordt gecontroleerd door Berkshire Hathaway van de Amerikaanse miljardair en superbelegger Warren Buffett. Greenberg had daarbij aan General Re voorgesteld om voor 500 miljoen dollar aan herverzekeringen op te kopen, zodat de reserves van AIG zouden toenemen.

AIG heeft de afgelopen weken al een correctie op zijn boekwaarde aangebracht ter waarde van 2,7 miljard dollar (2,2 miljard euro).

,,De ironie is dat AIG een goedgeorganiseerde, winstgevende onderneming was die de boel helemaal niet hoefde op te lichten'', aldus Spitzer, die de zaak als eerste naar buiten bracht. In een reactie zei AIG gisteren geen nieuwe feiten te hebben ontdekt in de aanklacht van Spitzer c.s. Maar waarnemers wijzen op een tot nu toe onbekende transactie, waarbij verliezen bij een Braziliaanse dochter werden verborgen door ze onder te brengen bij een Taiwanese dochter.

Advocaten van Greenberg en Smith ontkennen alle aantijgingen. De advocaat van Smith zei ernaar uit te zien de aanklacht te bestrijden voor de rechtbank.

De New Yorkse autoriteiten eisen dat AIG een boete betaalt en zijn illegaal behaalde winsten teruggeeft.

Sinds bekend werd dat de autoriteiten een onderzoek zijn begonnen naar AIG is de beurskoers van het verzekeringsconcern met een kwart gekelderd.

Behalve de New Yorkse autoriteiten zijn ook de beurstoezichthouder (Securities and Exchange Commission) en het Amerikaanse ministerie van Justitie bezig met een onderzoek naar de financiële malversaties bij AIG.