`VdH' volgt advies artsen en laat WK zwemmen schieten

Pieter van den Hoogenband (27) ziet op medisch advies af van deelname aan de wereldkampioenschappen zwemmen, over minder dan twee maanden in Montreal. De olympisch kampioen op de 100 meter vrije slag onderging begin deze maand in Den Haag een hernia-operatie en is niet tijdig hersteld voor de mondiale titelstrijd in Canada. ,,Als ik mezelf nu explosief belast, kan ik onherstelbare schade aan mijn lichaam aanrichten'', stelt Van den Hoogenband, die voor het eerst sinds zijn internationale debuut in het seniorencircuit (EK in Wenen 1995) ontbreekt bij een groot langebaantoernooi (50 meter). De afmelding van `VdH' betekent dat Nederlandse medaillekansen op de twee estafettenummers (4x100 en 4x200 meter vrije slag) zijn geslonken. Eerder al zag Van den Hoogenbands rivaal Ian Thorpe af van deelname aan de wereldkampioenschappen. De Australiër heeft zichzelf rust voorgeschreven.