Van der Moolen breidt uit in Europa

Beurshandelaar Van der Moolen neemt het Nederlandse Curvalue Financial Services Group over. Met de overname wordt Van der Moolen minder afhankelijk van de activiteiten in de Verenigde Staten.

Het bedrijf uit Amsterdam had vorig jaar al gezegd op zoek te zijn naar uitbreiding in Europa. Met Curvalue koopt het een bedrijf met 150 medewerkers die actief zijn in de handel van derivaten (opties en termijncontracten) op de grote Europese beurzen en koopt het Onlinetrader.com, het elektronische handelsplatform.

Van der Moolen heeft een moeilijke periode achter de rug. De winst en omzet daalden sterk door de lagere volumes op de internationale effectenbeurzen en het had veel last van de opkomst van elektronische handelsplatformen waardoor de tussenkomst van een handelaar niet meer nodig is.

Hoeveel Van der Moolen in totaal kwijt is voor de kleinere beurshandelaar is nog onduidelijk. Het bedrijf betaalt in eerste instantie 5 miljoen euro in contanten en geeft 3,8 miljoen eigen aandelen uit. Deze aandelen waren, op basis van de slotkoers van gisteren, 14,6 miljoen euro waard. Het aandeel, dat begin 2003 nog ruim 20 euro waard was, sprong vanmorgen omhoog en noteerde rond het middaguur een plus van 7,5 procent op 4,14 euro.

De overnameprijs kan stijgen. Van der Moolen moet, afhankelijk van de resultaten van Curvalue, over één en twee jaar nog eens twee keer (maximaal) 19,4 miljoen euro in contanten en 1,9 miljoen aandelen betalen.