Tienerster in roze pakje met killersinstinct

`Tatiana Golovin, la vie en rose.' Op de cover van het officiële programmablad van Roland Garros wordt de 17-jarige Française Tatiana Golovin aangeprezen als de hoofdact van de dag. Als de tennisster in een roze pakje court 1 van het tennispark aan de Boulevard d'Auteuil binnenschrijdt, begint het Franse publiek te klappen en te fluiten. Het gezicht van Golovin staat gespannen. Nauwelijks driekwartier later verschijnt een grote glimlach op het gezicht van de tienerster. Haar 24-jarige Italiaanse tegenstandster Antonella Serra Zanetti heeft ze met 6-0 en 6-1 van de baan geveegd.

Het aanstormende talent laat tegen de nummer 86 van de wereld op pijnlijke wijze zien hoe groot het verschil is tussen de top-20 en de rest. De komende jaren zal de concurrentie in het vrouwentennis alleen maar groter worden waardoor er voor modale speelsters als Serra Zanetti weinig geld meer te verdienen valt in het profcircuit.

Golovin is de aanvoerster van een nieuwe generatie tennissterren die alles opzij zet voor een profloopbaan. Zo staan naast Golovin Sesil Karatantsjeva (Bulgarije, 15), Ana Ivanovic (Servië en Montenegro, 17) en Anna Tsjakvetadse (Rusland, 18) in de derde ronde van Roland Garros. De opmars van het Tsjechische talent Nicole Vaidisova (16) eindigde gisteren in de tweede ronde.

De als Tatiana Golovina geboren Russische was al op zeer jonge leeftijd voorbestemd topsporter te worden. Acht maanden na haar geboorte in Moskou vertrok ze naar het Franse Lyon waar vader Gregory coach werd van een ijshockeyteam. Nog geen zeven jaar later verhuisde de familie mede op advies van het Russische tennismodel Anna Koernikova naar Bradenton, Florida. Onder leiding van tennisgoeroe Nick Bollettieri onderging Golovin het grootste gedeelte van haar opleiding.

De manier waarop Golovin de weg naar de top bewandelde vertoont opvallende gelijkenissen met die van Koernikova en Maria Sjarapova. Zo koppelt Golovin haar Russische schoonheid en werkethos aan het er door Bollettieri ingestampte Amerikaanse killersinstinct. De combinatie van modern krachttennis en een elegant voorkomen maakt Golovin ook uitermate geschikt als model voor kledingsponsors. Net als Koernikova en Sjarapova hoeft Golovin niet enkel te leven van het prijzengeld.

Golovin wil zelf niets weten van een vergelijking met haar voormalige landgenoten. Alleen al omdat ze onder de Franse vlag speelt. Op haar veertiende verliet ze de school van Bollettieri voor een opleiding bij de Franse bond in Parijs. Door die overstap kreeg de tiener buiten het predikaat `Franse Koernikova' de bijnaam `de nieuwe Mary Pierce'. De in Canada geboren Pierce won als Française in 2000 het toernooi van Roland Garros. Vanaf dat moment werd The Body door het Franse tennispubliek onvoorwaardelijk in de armen gesloten.

Golovin, die in 2002 aan haar profloopbaan begon, is hard op weg om Pierce naar de kroon te steken. Zo staat ze sinds kort met een twintigste plaats drie plekken hoger op de wereldranglijst dan de afbouwende Pierce. Golovin wordt gezien als de toekomst van het Franse tennis. In 2004 beleefde ze bij de Australian Open haar grote doorbraak met een plek in de vierde ronde. Vorig jaar werd ze na een sprong van de 345ste plek op de ranglijst naar nummer 27 uitgeroepen tot nieuwkomer van het jaar.

Golovin begon in een veld met favorieten als Justine Henin, Amélie Mauresmo, Lindsay Davenport en Kim Clijsters als een outsider aan het toernooi van Roland Garros. De licht aan haar enkel geblesseerde speelster geniet van de ambiance in haar woonplaats Parijs. Zowel binnen als buiten de tennisbaan wordt ze dagelijks gevangen in de lenzen van talloze camera's. Van spanning lijkt ze geen last te hebben. ,,Ik voel me thuis in Parijs'', zegt Golovin na haar zege in de tweede ronde. ,,En ik vind het leuk dat er foto's van me genomen worden.''

    • Koen Greven