Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over extreem radicale internetsites van moslims en de vraag of liberale moslims daar iets tegenover stellen. Verder het gesprek met premier Balkenende. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Discussie tussen leden van de linkse fracties in de Tweede Kamer over het komende referendum over de Europese Grondwet, samenwerking en verschillen in campagnevoeren. Met onder anderen PvdA-fractieleider Wouter Bos. Ned.3, 22.20-23.05u.

PRAATPROGRAMMA

TV3. Gasten zijn Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten. Zij praten over hun boek Verzamelde Mannen, de gebundelde teksten van drie cabaretprogramma's. Ned.3, 19.20-19.55u.

Tv show. Gesprek met de 77-jarige Bruce Forsyth die nog steeds een eigen televisieprogramma heeft waarin hij danst. Verder een terugblik op zijn bezoek in Saint-Tropez aan de vorige week overleden platenkoning Eddie Barclay en de Turkse wonderpianist Fazil Say. Ook worden de nominaties bekendgemaakt voor De Gouden Strop. Ned.2, 21.30-22.25u.

Wat stem ik? Een uitlegprogramma over het komend referendum met VVD'er Ayaan Hirsi Ali, ex-wethouder van Amsterdam Rob Oudkerk, FNV'er Lodewijk de Waal, ex-minister Hans Wijers, GroenLinkser Femke Halsema, weerman John Bernard, Henk Krol en Sjaak Bral. RTL4, 21.30-22.30u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met televisiemaker en presentator Ivo Niehe over zijn toekomst bij de TROS en de nieuwe zender van John de Mol, Tien. R&B-zanger John Legend treedt op. RTL4, 22.50-24.00u.

MUZIEK

Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Op deze vijfde finaleavond spelen de Armeen Sergey Khachatryan en de Russische Alena Baeva werk van Sjostakovitsj. Brahms en Schubert. Canvas, 22.40-0.40u.

FILM

The Mask of Zorro (Martin Campbell, 1998, VS). Antonio Banderas wordt door de gepensioneerde Zorro Anthony Hopkins opgeleid tot nieuwe gemaskerde held en zet zich in voor het onderdrukte Mexicaanse volk, in een ondanks de milde zelfspot wat anachronistische swashbuckler. SBS6, 20.30-23.25u., onderbroken door Hart van Nederland.

xXx (Rob Cohen, 2002, VS). Gemoderniseerde Bond-film richt zich op de computerspelletjesgeneratie en voert Vin Diesel ten tonele als geheim agent `triple x' (met kale kop en tatoeages). Met Samuel L. Jackson als een soort M en veel stunts. Yorin, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Unbreakable (M. Night Shyamalan, 2000, VS). Zie tv-vooraf. VRT, 21.35-23.16u.

In the Line of Fire (Wolfgang Petersen, 1993, VS). Politieke doorsneethriller met intelligent scenario. Clint Eastwood excelleert als de gedesillusioneerde voormalige bodyguard van JFK, die faalde in zijn opdracht en een herkansing krijgt geboden als John Malkovich zich aandient, een potentiële moordenaar van de nieuwe president. Net5, 22.25-0.40u.

El viento se llevó lo que / Door de wind gejaagd (Alejandro Agresti, 1998, Argentinië/Fr/Ned./Sp). Agresti's dertiende film is, net als Giuseppe Tornatore's Cinema Paradiso, een warme vertelling over de goeie ouwe tijd van de cinema. In een klein dorp in Patagonië is de bioscoop tot ver in de jaren zeventig de enige bron van vertier én zeer bepalend voor de kijk van de dorpelingen op de werkelijkheid. Ook als de filmrollen in verkeerde volgorde en ondersteboven worden afgedraaid. Met Jean Rochefort, Angela Molina. Ned.3, 23.53-1.18u.

Performance (Donald Cammell & Nicolas Roeg, 1970, GB). Regiedebuut van Roeg is hallucinerende cultfilm over drugs, macht, geweld en interfererende ego's. Voortvluchtige gangster James Fox duikt onder bij wegkwijnende popster Mick Jagger. Canvas, 0.40-2.25u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met documentairemaker Rogier Kappers over zijn muzikale road movie over de liedjesverzamelaar Alan Lomax. Hij tracht de drijfveren en bezetenheid van Lomax te achterhalen om volksmuziek op alle mogelijke manieren vast te leggen voor het nageslacht. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer in het tweede uur besprekingen van de roman De olifant verdwijnt van Haruki Murakami en de film Clean van de Franse regisseur Olivier Assayas. Na tienen praat kunstenares Agatha Zwierzynska over het kunstproject Het vijfde seizoen in de psychiatrische kliniek De Willem Arntz Hoeve in Den Dolder. 747AM, 20.02-23.00u.