Stemming over Bolton uitgesteld

De Amerikaanse Senaat heeft gisteren de stemming uitgesteld over de benoeming van John Bolton als ambassadeur bij de Verenigde Naties.

Het is opnieuw een tegenslag voor president Bush, die de onderminister van Buitenlandse Zaken in maart voordroeg voor de post. Democraten en ook enkele Republikeinen menen echter dat Boltons antipathie tegen de volkerenorganisatie, de geloofwaardigheid en de buitenlandse relaties van de VS zullen schaden.

De benoemingsprocedure verloopt moeizaam. De Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken stelde enkele malen een stemming uit, en verwees uiteindelijk de kwestie zonder het gebruikelijke stemadvies door naar de voltallige Senaat.

De Democraten, fel tegen de aanstelling van de omstreden kandidaat, eisten gisteren opnieuw van het Witte Huis meer informatie over onderminister en hardliner Bolton. Ze willen weten of Bolton informatie van inlichtingendiensten heeft misbruikt om zijn eigen standpunten kracht bij te zetten, en maatregelen heeft genomen tegen medewerkers die het niet met hem eens waren. of maatregelen tegen hen wilde nemen, omdat ze het niet eens waren met zijn standpunten.

De regering-Bush vindt echter dat de senatoren alle informatie hebben die ze nodig hebben. Het Witte Huis noemde de stemming van gisteren een partijdige vertragingsactie. ,,Nog geen 72 uur na alle goede wil en samenwerking, is het beschamend om te zien hoe het Democratisch leiderschap in de Senaat zijn toevlucht zoekt in zo'n partijdige aanpak'', zei Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan in een verwijzing naar een akkoord over de benoeming van enkele conservatieve rechters.

De aarzeling is ook in Republikeinse kring niettemin aanzienlijk. Senator George Voinovich, die ook in de senaatscommissie weigerde in te stemmen met de benoeming, trok gisteren openlijk zijn steun in. ,,Mr. President, vindt alstublieft een betere kandidaat om naar de VN te sturen'', zei hij, en vroeg zijn Republikeinse collega's niet in te stemmen uit loyaliteit voor de president, maar te kiezen voor het landsbelang.

Uiteindelijk stemde de Senaat gisteren met 56 tegen 42 in met voortzetting van de discussie over Bolton. Twee senatoren onthielden zich van stemming, drie Democraten stemden mee met de Republikeinen. De Democraten hebben 45 zetels in de honderd zetels tellende Senaat, de Republikeinen 55.

De stemming is nu uitgesteld tot na het reces van komende week.