Simoni opent aanval in Giro, ritzege Basso

De Italiaanse wielrenner Gilberto Simoni heeft gisteren in de Ronde van Italië de aanval ingezet op Paolo Savoldelli. In de zeventiende etappe van de Giro eindigde de kopman van Lampre als derde achter ritwinnaar Ivan Basso, maar pakte hij 50 seconden op zijn landgenoot Savoldelli, de drager van de roze leiderstrui.

Vanmiddag begint tweevoudig Giro-winnaar Simoni aan de slottijdrit – 34 kilometer van Chieri naar Turijn – met een achterstand van 58 seconden in het algemeen klassement op Savoldelli, de winnaar van de Giro in 2002. Savoldelli is de betere tijdrijder. Hij verwacht een slotaanval van Simoni morgen in de bergrit die eindigt in het wintersportoord Sestriere, in de Italiaanse Alpen.

Danilo di Luca, een andere Italiaan, haakte af als voorname achtervolger van Savoldelli. Het verschil tussen de twee was 25 seconden, maar liep gisteren op. De leider in de ProTour zakte naar de vierde plaats, op 1.26. Theo Eltink, de beste Nederlander in Italië, handhaafde zich tot op de slotklim tussen de sterkste renners, en eindigde uiteindelijk op ruim zes minuten van ritwinnaar Basso. Verrassend was de vierde plaats van de betrekkelijk onbekende Wim van Huffel; België heeft eindelijk weer een klimmer.

Gisteren hield een omvangrijke kopgroep, met de Nederlanders Bram Schmitz en Thomas Dekker, het niet vol. In de laatste 25 kilometer maakten de grote namen het onderling uit. Basso ging er in de slotklim op de Colle di Tenda alleen vandoor. De Italiaanse kopman van de CSC-ploeg nam met zijn ritzege revanche voor de tegenslag die hij afgelopen weekend ervoer.

Door zijn door maagproblemen veroorzaakte inzinking afgelopen zondag in de beklimming van de Stelvio werd hij kansloos voor de eindzege. Gisteren liet de 27-jarige Italiaan zien hoe veerkrachtig hij is. ,,De laatste dagen waren voor mij en de ploeg niet gemakkelijk, maar ik ben hersteld, tenminste lichamelijk.'' Basso geldt ook als een kanshebber voor de eindzege in de Tour de France, die 2 juli begint. Vorig jaar werd hij derde in Frankrijk.