Saoedische vindt de dood achter het stuur

Een Saoedische vrouw is vorige week om het leven gekomen bij een auto-ongeluk in de buurt van de hoofdstad Riad. Dat zou geen nieuws zijn ware het niet dat de vrouw de verongelukte auto bestuurde. Vrouwen mogen helemaal niet autorijden in Saoedi-Arabië. De Shura, de adviesraad van de regering, weigerde onlangs nog om de kwestie zelfs maar te bespreken, zoals een van de Shuraleden had bepleit.

Een redelijk aantal Saoedische vrouwen heeft niettemin in het buitenland een rijbewijs gehaald, en sommige familiehoofden laten hun dochters en vrouwen buiten het bereik van de politie rijden. Het verkeersslachtoffer was volgens de krant Al-Watan een 50-jarige vrouw die geen keuze had dan achter het stuur te gaan zitten omdat niemand anders haar boodschappen kon doen.

Al-Watan publiceerde vorige week al de foto van een zwaar-gesluierde Saoedische vrouw achter het stuur van een bestelauto in landbouwgebied bij de noordelijke stad Hail. Deze vrouw vertelde de krant dat haar man ziek was en dat zij daarom achter het stuur moest om hun landbouwproducten te kunnen verkopen en inkopen voor haar gezin te doen.