Proces Jackson nadert climax

Het proces tegen zanger Michael Jackson wegens kindermisbruik loopt ten einde. Volgende week zal de jury waarschijnlijk beslissen over zijn schuld of onschuld.

Michael Jackson: schuldig aan kindermisbruik of niet? Na dertien weken zal de jury in de rechtszaak tegen de 46-jarige Amerikaanse zanger zich waarschijnlijk komende week terugtrekken voor een vonnis. Tegen alle verwachtingen in beëindigden de advocaten van Jackson zijn verdediging deze week al.

Juristen menen echter dat het verschil tussen vrijspraak en veroordeling vandaag wordt bepaald. Rechter Rodney Melville besloot gisteren dat de jury voor zij zich terugtrekt een videoverklaring te zien krijgt van de jongen om wie de rechtszaak draait. De nu vijftienjarige jongen, die aan kanker leed, zou tijdens een logeerpartij op het landgoed Neverland van Jackson door de zanger zijn aangerand en dronken zijn gevoerd. In 2003 werd zijn verklaring op video opgenomen.

,,Als de jongen onwillig, verlegen, beschaamd, aarzelend lijkt en je het verhaal uit hem moet trekken, dan past dat niet in het plaatje dat de verdediging probeerde te schilderen van een jongen die Jackson een hak wilde zetten en daartoe was voorbereid'', zei Jim Hammer, een voormalig openbaar aanklager uit San Francisco die de rechtszaak voor verschillende media volgt.

Degenen die de videoverklaring hebben gezien zeggen dat de jongen inderdaad aarzelde. Sheriff Steve Robel beschreef de jongen tijdens de rechtszaak als nukkig. ,,Hij werd erg, erg stil, kruisde zijn armen en zakte weg in zijn stoel'', aldus Robel. ,,En het duurde zeker tien minuten of zo voordat ik hem ervan kon verzekeren dat hij iets goed deed.''

Met de video weet de openbaar aanklager op het laatste moment de zaak terug te brengen naar wat volgens hem de kern is: het vermeende kindermisbruik door Jackson.

De advocaten van Jackson ontkenden de afgelopen dertien weken niet dat de popster zijn bed deelde met minderjarige jongens. In tegendeel: adovocaat Thomas Mesereau liet verschillende jongemannen getuigen die allen toen ze jonger waren het bed deelden met de zanger. Ze hielden allen vol dat er ,,absoluut niets'' was gebeurd.

Volgens oud-aanklager Hammer was dit een handige zet van Mesereau: ,,De verdediging omarmde het feit dat Michael het bed deelt met jongens, in plaats van dat ze ervan wegrenden.'' Dat kan voor de juryleden ongemakkelijk aanvoelen, maar volgens Hammer is het onvoldoende om voor kindermisbruik te worden veroordeeld.

In tegenstelling tot wat werd verwacht, liet Mesereau uiteindelijk Jackson niet zelf getuigen. Hij kwam wel in een aantal in de rechtszaal uitgezonden documentaires aan het woord. Hierdoor kon de aanklager geen tegenvragen stellen, maar hoorde de jury wel dat de popster zijn gevoelens voor kinderen als onschuldig en liefdevol beschouwde: ,,Ik ben nog nooit verraden of bedrogen door kinderen. Volwassenen hebben me wel teleurgesteld.''

Ook vertelde hij hoe eenzaam hij zich voelde: ,,Ik liep soms op straat op zoek naar iemand om mee te praten. Ik sprak dan iemand aan en zei `wilt u mijn vriend zijn' en dan zeiden ze `oh, mijn god, jij bent Michael Jackson!' Auto's stopten, mensen sprongen eruit. Dat was niet wat ik wilde.''

Mesereau liet ook niet alle 300 getuigen die hij had opgeroepen daadwerkelijk langskomen. Noch actrice Elizabeth Taylor of zangers Stevie Wonder en Diana Ross kwamen naar Santa Maria. Wel getuigden acteur Macaulay Culkin, talkshow-presentor Jay Leno en acteur Chris Tucker. Tucker, de laatste getuige, vertelde de jury woensdag dat hij de jongen toen hij die in 2001 ontmoette ,,ongewoon wereldwijs'' vond en Jackson ervoor had gewaarschuwd dat de familie alleen uitwas op geld.

Dit was een terugkerend thema in de verdediging van Mesereau. Hij had het in de afgelopen weken vooral gemunt op de moeder van de jongen, die volgens hem de aanklacht heeft verzonnen. Zij zou haar zoon acteerlessen hebben laten volgen zodat hij wist wat hij moest zeggen en hoe hij zich moesten gedragen. Mesereau heeft gedreigd dat als de video wordt vertoond hij de jongen, diens moeder, psycholoog en voormalig advocaat laat oproepen voor een kruisverhoor.

Voor beide partijen is het van belang welke indruk de jongen achterlaat, omdat de jury zich hierna waarschijnlijk terugtrekt voor het vonnis.

Fans neigen op internet naar vrijspraak, televisiecommentatoren denken dat de twaalfkoppige jury Jackson schuldig zal verklaren. De popster kan een gevangenisstraf van twintig jaar krijgen.

    • Titia Ketelaar