Pas verschenen: Non fictie

Jason Webster: Andalus. Het moorse heden en verleden van Spanje. (Andalus) Vertaald door Jacques Meerman. Mouria, 256 blz. €18,90

De Engels-Amerikaanse auteur Jason Webster reisde met een illegale Marokkaan door Spanje, op zoek naar de vergeten resten van de moorse beschaving aldaar. Webster publiceerde eerder Duende, de passie van Spanje over de flamenco.

Guus Middag: Het mooiste gedicht ter wereld. Essays. G.A. van Oorschot, 280 blz. €17,50

De columnist en poëzierecensent van de bijlage Boeken verzamelde zijn `essayistische omzwervingen door de wereldpoëzie'. Met artikelen over onder meer Horatius, Yeats, Szymborska en Lars Gustafsson. Over zijn vorige bundel Vrolijk als een vergelijking schreef Arie van den Berg: `Middag heft nimmer de wijsvinger van de schoolmeester, maar etaleert in alledaagse taal zijn verbazing over wat hij al lezend ontdekt (Boeken 10.05.02).

Hugo Borst: Over vaders & zonen.

De jongenskamer van Van Basten en andere verhalen. L.J. Veen, 190 blz. €15,–

De columnist en voetbaldeskundige van Studio Sport verzamelde zijn verhalen over voetbal, eerder gepubliceerd in Hard Gras, het voetbaltijdschrift waar Borst in de redactie zit. De verhalen gaan over onder anderen Marco van Basten, Faas Wilkes en Michel Boerebach.

Jenny Diski: Vreemdeling in een trein. Atlas, 304 blz. €19,90

Tijdens haar twee reizen van het oosten naar het westen van de Verenigde Staten en weer terug ontmoette Diski in de rookcoupé vele vreemdelingen. Ze doet verslag van deze ontmoetingen afgewisseld met eigen jeugdherinneringen. Voor Vreemdeling in de trein kreeg Diski de Thomas Cook Award.

Max Kohnstamm: Brieven uit `Hitlers Herrengefängnis' 1942-1944. De Bezige Bij, 206 blz. €22,50

Edmond Hofland verzamelde de brieven die Max Kohnstamm, een van de grondleggers van de Europese Gemeenschap, als `civiel gijzelaar' vanuit Haaren en St. Michielsgestel aan onder meer zijn ouders en zijn latere echtgenote Kathleen Sillem schreef.

Lyn Macdonald: 1914. Dagen van hoop. Vertaald uit het Engels door Nico Groen en Iris den Hollander.

Anthos/Manteau, 468 blz. €24,95

De bekende Engelse historica Lyn McDonald beschrijft opnieuw een jaar in de geschiedenis van de Grote Oorlog: de euforie, de ontnuchtering en het begin van de looopgravenoorlog.