Papa mag niet breken

Over vaders, zonen en strips gaat Unbreakable van de Indiaas-Amerikaanse regisseur M. Night Shyamalan, de opvolger van zijn megahit The Sixth Sense. De film begint met imponerende statistieken (hoeveel strips er per jaar over de toonbank gaan in de VS) die duidelijk moeten maken hoe belangrijk strips wel niet zijn. De film lijkt ook op een stripboek – als tekeningen gekadreerde shots in een expressieve stijl – en speelt met de conventies van het avonturenverhaal over een superheld. Maar Unbreakable is geen stripverfilming, Night schreef het scenario zelf, en de film heeft meer diepte dan de meeste verfilmde strips. Dat komt omdat de regisseur, zelf een groot stripfanaat, de stripwereld en de `echte' wereld laat botsen. Hij vertelt een spannend, stripachtig verhaal, én hij reflecteert, nogal melancholisch, over de betekenis van strips voor jongens en mannen.

Bruce Willis speelt David Dunne, die op miraculeuze wijze een treinongeluk zonder een schrammetje overleeft, terwijl alle andere passagiers omkomen. De obsessieve striphandelaar Elijah Price (Samuel Jackson) zoekt contact met hem. Price gelooft dat strips (zoals Egyptische hiërogliefen) de verborgen geschiedenis van de mensheid vertellen in beelden. Hij lijdt aan een ziekte die zijn botten uiterst broos maakt en hij vermoedt dat David Dunne zijn exacte tegenpool is: een man die niet kan breken, een superheld dus.

Dunne zelf voelt zich allesbehalve onoverwinnelijk. Hij verkeert in een midlife crisis, zijn huwelijk is nagenoeg mislukt, met zijn zoon heeft hij een moeizame verhouding. Dat zoontje, Joseph, wil graag geloven dat papa een superheld is. Zijn geloof in hem – en tegelijk zijn boosheid en teleurstelling – is zo sterk dat hij op zeker moment een pistool op hem wil leegschieten. Dan zou immers blijken dat zijn vader onkwetsbaar is. David Dunne is zijn geloof in de mythische wereld van de verbeelding kwijtgeraakt. Daardoor kan hij ook niet meegaan in de verbeelding van zijn kind. Elijah Price leeft juist te veel in een fantasiewereld. Maar beiden zijn door deze tekortkoming – in spiegelbeeld, net als hun fysieke kenmerken – niet in staat een plek in de wereld te vinden. Dat is sentimenteel, maar wat maakt dat uit, Unbreakbable laat je in ieder geval niet onberoerd.

Unbreakable (M. Night Shyamalan, VS, 2000), VRT, 21.35-23.16.

    • Peter de Bruijn