Oproep tot beëindigen huisartsenstaking

Voorzitter Bas Vos van de Landelijke Huisartsenvereniging roept zijn leden op volgende week weer aan het werk te gaan. Vandaag is de laatste van drie stakingsdagen. De huisartsen staken, omdat ze het niet eens zijn met de plannen die minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) heeft met de huisartsenzorg in het nieuwe zorgstelsel en met de grotere rol die zorgverzekeraars in de financiering gaan spelen.

Het actiecomité van de huisartsenvereniging beslist vanmiddag of het gehoor geeft aan de oproep van Vos. ,,Wij hebben met de stakingen iets in gang gezet dat pas ophoudt als de voorwaarden die wij stellen zijn ingewilligd.'' Maar, zegt actieleider Geert-Jan van Loenen, het comité is ook gevoelig voor argumenten van de voorzitter. Vos wil dat de huisartsen volgende week niet staken omdat een hoge ambtenaar van het ministerie vanochtend ,,goede wil toonde''.

Volgens Vos zitten hij en het ministerie ,,dicht bij elkaar'', maar moet de minister bepalen of hij zijn voorwaarden accepteert. Een woordvoerder van het ministerie zei vanmiddag dat niets bekend is over harde voorwaarden van Vos. ,,De conclusie van het gesprek was dat we door willen praten. Dit weekend volgen meer oriënterende gesprekken.''

Het conflict tussen minister en huisartsenvereniging spitste zich deze week toe op een bedrag van 90 miljoen euro dat uit het huisartsenbudget zou worden gehaald. Zorgverzekeraars kunnen dit geld herverdelen onder huisartsen die vernieuwend werken. Dat bedrag wil Vos van tafel. Een van zijn andere voorwaarden is voorlopige afwezigheid van zorgverzekeraars bij verdere onderhandelingen.

Hoogervorst zei gisteren in een Kamerdebat alleen te willen onderhandelen met de zorgverzekeraars erbij en geen cent extra te hebben voor de huisartsenzorg.

De afdelingen spoedeisende hulp van de ziekenhuizen hebben het drukker gehad dan gebruikelijk. In sommige ziekenhuizen zijn huisartsen bijgesprongen. Volgens personeel op de spoedeisende hulp van het Erasmus MC kwamen ook patiënten met langdurige klachten. Verpleegkundige Karin Weststrate: ,,Sommige mensen vinden het helemaal niet vervelend om niet eerst langs de huisarts te moeten.''

Minister Hoogervorst is blij dat Vos de staking voorlopig heeft afgeblazen, maar durft niet te optimistisch te zijn.

Patiënten: pagina 3