OM legt vaker taakstraf zelf op

Het aantal taakstraffen is in vijf jaar tijd gestegen met meer dan 80 procent tot 52.500. Een kwart van de taakstraffen wordt inmiddels buiten de rechter om door de officier van justitie afgedaan.

Dit blijkt uit het Jaarbericht 2004 van het openbaar ministerie (OM) dat gisteren is gepresenteerd.

Deze ontwikkeling heeft niet geleid tot een vermindering van het aantal door de rechter opgelegde taakstraffen en vrijheidsstraffen. Het aantal gevangenisstraffen is de afgelopen jaren sterker gestegen (20 procent) dan de instroom van het aantal misdrijven (15 procent). In 2004 heeft de rechter voor in totaal 19.500 jaren aan vrijheidsstraffen opgelegd. Vorig jaar werden in totaal 315.200 vermogenssancties (boetes) opgelegd. De geldstraf blijft daarmee de meest opgelegde sanctie.

Het OM heeft het afgelopen jaar veel meer drugs- en geweldszaken behandeld. Het aantal drugsdelicten is vorig jaar met een kwart toegenomen, wat heeft geleid tot een totaal van 21.100 rechtbankzaken. De toename van het aantal drugsdelicten komt voornamelijk door de intensievere drugscontroles op Schiphol en het actieve beleid om hennepplantages op te rollen.

De extra inspanningen van politie en justitie om vermoedelijke daders van geweldsdelicten aan te houden en te vervolgen heeft geleid tot de stijging van het aantal behandelde geweldszaken, aldus de jaarcijfers van het OM. De hoeveelheid zaken over geweld steeg met 12 procent.

Uit de jaarcijfers blijkt verder dat het aantal strafzaken waarbij jongeren betrokken zijn, blijft toenemen. Deze zaken zijn in de afgelopen vijf jaar met een kwart gestegen tot 33.000 in 2004.

Het jaarbericht 2004 meldt dat er zeventien onderzoeken naar terrorisme zijn ingesteld. Dat betekent niet dat Nederland volledig in de greep van terrorisme is, meent de nieuwe voorzitter van het college van procureurs-generaal H. Brouwer. ,,Er zijn wel mensen met perverse plannen, maar die krijgen niet de kans om dat in praktijk te brengen. We halen alles uit de kast om dat te voorkomen'', zei hij gisteren tijdens de presentatie.

De strafrechtelijke aanpak van terrorisme is volgens Brouwer moeilijk. ,,Bij een vroege verijdeling van een aanslag ontstaat het dilemma dat er minder concreet bewijs te vergaren is'', stelt Brouwer vast. Hij beschouwt dit zelf overigens niet als een dilemma. Hij vindt dat je beter strafrechtelijk gezien ,,te vroeg'' kunt ingrijpen om zo een aanslag te voorkomen.