Oefenen met een politiepaard

Rody dribbelt voorbij met een bal die tot zijn knieën komt, maar Miep deinst terug voor een draaihek dat ze met haar borst rond moet duwen. Pardoes is niet bang voor sirenes, maar wel voor opera-muziek.

Groningse Erik en zwarte Dries zijn al wat ouder en durven alles. Rody, Miep, Pardoes, Erik en Dries zijn politiepaarden. Ze wonen met nog vijftig andere paarden in een speciale manege aan de rand van Amsterdam en krijgen elke dag les. Les in niet bang zijn. Niet voor knallen, niet voor rook, niet voor vlaggen, lichtflitsen en house, zelfs niet voor opera.

In Nederland woont een half miljoen paarden en pony's. Tweehonderd daarvan werken bij de politie. In Amsterdam kon je afgelopen dinsdag gaan kijken naar het trainen van de paarden. Van het applaus van het publiek schrokken de dieren nog het meest.

Mareille (12) en Lara (ook 12) vonden de oefening van de ME, de goed verpakte agenten te paard die optreden bij rellen, het spannendst. Ze mochten meehelpen, door met andere kinderen in een groep te gaan staan schreeuwen dat ze tegen huiswerk waren en niet opzij wilden gaan. Lara: ,,De paarden kwamen op ons af en sloten ons in. Ze duwden ons weg met hun lijven. Ik voelde een neus in mijn nek.'' Mareille: ,,Ik weet nu wat ik later wil worden. Het is zo mooi om te zien hoe de paarden gaan begrijpen dat vluchten niet nodig is. Ik zit al vijf jaar op paardrijles.'' Lara: ,,Ik hou niet zo van paarden hoor, mijn lievelingsdier is een poes.''

Als je bij de politie te paard wilt, moet je eerst gewoon agent worden. Op de politieschool leer je hoe je ruzies tussen mensen moet sussen, hoe je moet speuren en hoe je moet schieten. Daarna ga je op een politiebureau werken en krijg je een dag per week les in de politiemanege. ,,Het helpt natuurlijk als je al paard kunt rijden'', zegt agent Femke. ,,Maar je moet toch vooral een echte politievrouw of -man zijn. Je moet niet te snel van dingen schrikken en je moet nieuwsgierig zijn en wakker, net als je paard. Na negen maanden is er een examen, daarna ben je voor acht jaar een papa.'' Papa's – zo noemen agenten te paard zichzelf, al zijn er veel vrouwen bij. Raz (7) vindt dat de ruiters meer op indianen dan op vaders lijken. Ze zigzaggen tussen vlammen en knallen.

De training van een politiepaard duurt drie maanden tot anderhalf jaar. Sommige paarden wennen nooit aan het werk. Ze blijven bang, maar soms zijn ze ook gewoon lui. De politie gebruikt een hartslagmeter om uit te vinden hoe een paard zich voelt. Net als bij mensen roffelt een paardenhart er op los als het dier bang is. Een paard dat niet bij de politie kan werken, wordt verkocht en krijgt een andere baan.

Wil je ook een training van de bereden politie bijwonen? Bel (020) 5594166 (Corps Bereden Politie, Ouderkerkerdijk 140, Amsterdam).

Meer over politiepaarden, en over andere paarden en hoe je met ze praat, staat in Het Paardenboek van Hans en Monique Hagen. Het boek is net nieuw, het kost €13,95 en is te koop bij de boekhandel.

    • Judith Eiselin