Nieuws per meter

In Amsterdam opent zondag een tentoonstellingsruimte voor actuele persfotografie: News Photo. De prints zijn voor 100 euro per vierkante meter te koop.

De anderhalve meter brede printer draait op volle toeren om alle foto's op tijd klaar te hebben voor de openingsexpositie aanstaande zondag, maar toch hoopt directeur Bart Lubbers van News Photo op wereldschokkend nieuws, dat al het werk naar de prullenbak verwijst en hem dwingt om in één dag een geheel nieuwe tentoonstelling uit de grond te stampen. Want juist met zo'n tour de force zou Lubbers, inderdaad een zoon van, kunnen laten zien dat News Photo in staat is om razendsnel in te spelen op de actualiteit. Voorlopig ziet het er echter naar uit dat de opening geheel volgens planning gewijd zal zijn aan het referendum over de Europese Grondwet.

De komende weken zal de expositie steeds worden aangevuld met nieuwe referendumfoto's: de stemming, de uitslag, de geschokte reacties of juist de opluchting. Lubbers kan putten uit het werk van twee fotobureaus: ANP Photo en Hollandse Hoogte. De foto's kunnen binnen een uur worden gedownload, geprint en opgehangen. Fraaie lijsten en een kunstzinnige uitlichting komen daaraan niet te pas: de muren zijn met ijzerhoudende verf beschilderd, zodat de grote prints met magnetisch strips direct tegen de muur komen te hangen. En ze kunnen er weer net zo makkelijk worden afgehaald als iemand ze wil kopen, voor honderd euro per vierkante meter kun je ze meenemen. De printer vult het gat in de expositie weer snel op.

Elke twee, drie weken brengt News Photo een nieuwe expositie, de oude foto's gaan dan voor de helft van het geld van de hand. Lubbers: ,,Op woensdag bepalen we in de redactievergadering het thema, in het weekend hangt de nieuwe tentoonstelling er.'' Hij zoekt daarbij internationaal aansprekende onderwerpen – de tsunami, het Europees kampioenschap voetbal, de oorlog in Irak, de moord op Theo van Gogh – want alleen door toeristen te trekken zijn de benodigde honderdduizend bezoekers per jaar haalbaar. De locatie van de expositieruimte was daarom zijn grootste zorgenkind.

Op zoek naar een goede plek ging hij langs bij het Amsterdamse Kadaster, maar dat bleek het monumentale pand tegenover het Centraal Station verlaten te hebben. Lubbers kon het tijdelijk huren van de Rijksgebouwendienst en heeft nu tot februari 2007 zijn droomlocatie: duizend vierkante meter vloeroppervlak en pal voor de deur leveren touringcarbussen elke dag hordes toeristen af die de Amsterdamse binnenstad willen bezoeken.

Als slechts een klein deel van de toeristen een kaartje van vijf euro koopt, is Lubbers in bonis. Aan de catering zal hij in ieder geval niets verdienen, want je kunt er niet alleen gratis de leestafel benutten, je mag ook meegebrachte etenswaren nuttigen. ,,Het was niet mogelijk een horecavergunning te krijgen, dus ik heb dat maar als troef ingezet.''

Voor Lubbers, die in Amsterdam ook een kinderboekenwinkel heeft en een restaurant aan het IJ dat onlangs in het nieuws kwam toen het geramd werd door een passagiersschip, is News Photo een proef. Als het aanslaat, wil hij het concept naar andere steden overplanten, te beginnen naar Londen. Journalistieke ervaring heeft hij niet, een neus voor geld verdienen met nieuws wel: samen met twee vrienden nam hij bij de start een aandeel van tien procent in de succesvolle gratis ochtendkrant Metro.

News Photo, Prins Hendrikkade 33 in Amsterdam, toegang 5 euro, jaarabonnement 25 euro. Vanaf maandag 30 mei open voor het publiek. De foto's van de proeftentoonstelling `Being Bea' over het jubileum van Koningin Beatrix gaan dan voor de halve prijs van de hand.

    • Tijs van den Boomen