Lekker verstopt in het bos

In het bos kun je je heel goed verstoppen. En in het tropische oerwoud, de jungle, misschien nog wel het best. Tot dertig jaar na de Tweede Wereldoorlog kwamen nog wel eens Japanse soldaten uit dat oerwoud gekropen.

Die hadden zich daar verstopt, bij gebrek aan orders van het hoofdkwartier. Ze dachten dat de oorlog nog steeds aan de gang was. Die soldaten wisten dus ook niet of hun familie nog leefde. En andersom. En dat er straalvliegtuigen bestonden, het wegwerpscheermesje en de lolly de wereld hadden veroverd, en dat er intussen alweer ándere oorlogen waren begonnen en geëindigd.

In het oerwoud zitten ook heel veel dieren en planten verstopt. Niet dat zij zich voor de mensen verbergen, maar wíj weten van hun bestaan niet af.

Biologen hebben uitgerekend dat er nog tientallen onbekende soorten muizen, kikkers, eekhoorns, slangen en aapjes in het oerwoud rondscharrelen. Nog vorige week ontdekten biologen in Tanzania, in Afrika, een nieuwe apensoort. En twee weken geleden vonden ze in Laos, in Azië, een onbekend merk rat. Er zijn ook vast nog duizenden naamloze soorten torren, spinnetjes en wormen. Ook veel van de bomen en struiken hebben nog niet eens een naam gekregen.

Veel van die plantjes en beestjes zullen uitsterven voordat ze een naam hebben gekregen. Want van dat tropische woud verdwijnt in de tijd dat je ,,jankende kettingzaag'' kunt zeggen ongeveer een schoolplein aan bomen. Tropisch hout kun je goed verkopen. Daar maken ze dan papier van en tuinmeubelen. En dat gaat steeds sneller. Want mensen zijn hebzuchtig.

In Brazilië, in Zuid-Amerika, is vorig jaar oerwoud verdwenen ter grootte van vijfhonderd keer het Nationale Park de Hoge Veluwe. Nou, lekker dan.

Dat is niet leuk voor veel van die planten en dieren. Sommige dieren, zoals tijgers en herten, vinden het niet zo erg als er wat open gehakte plekken in dat oerwoud zijn. Maar andere dieren kunnen daar helemaal niet tegen.

En voor ons is dat ook helemaal niet leuk. Milieumensen zeggen wel eens dat de oerwouden de ,,longen van de wereld'' zijn, omdat die bomen de lucht zouden zuiveren. Dat jokken ze. Algen in de oceaan zuiveren veel meer lucht dan het oerwoud.

Wat wél erg is, voor ons dan vooral, is dat sommige van die planten en dieren heel handig kunnen zijn. Van alle medicijnen ter wereld komen er een heleboel uit het oerwoud. Tegen hartaanvallen, tegen malaria, misschien wel tegen boosheid en tegen gekte. Wie weet zitten er nog veel meer stofjes in het bos verstopt waarmee ze mensen beter kunnen maken.

Misschien vinden ze ooit nog wel eens een stofje tegen hebzucht. En heel, heel misschien ook tegen oorlogszucht.

    • Menno Steketee