Leger VS: 13 keer ontering van koran

De bevelhebber van de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay heeft gisteren toegegeven dat personeel van de gevangenis op de basis de koran heeft onteerd.

Er is echter geen ,,overtuigend bewijs'' dat een koran door een wc is gespoeld, zoals eerder deze maand in een artikel in het tijdschrift Newsweek werd geschreven zo zei generaal Jay Hood op een persconferentie in Washington. De gevangene die dit heeft gezegd, heeft zijn klacht ingetrokken. Hij zou zelf niet hebben meegemaakt dat de koran door de wc was gespoeld, maar dit feit van anderen hebben vernomen.

Wel staat vast dat de koran in vijf gevallen op de een of andere manier is onteerd. Hood sprak onder meer over het ,,per ongeluk aanraken van de koran''. In nog eens acht andere gevallen is het waarschijnlijk dat de koran op de een of andere manier is onteerd. In tien van de gevallen was een bewaker betrokken, in drie gevallen een ondervrager.

Hood, die namens het Pentagon onderzoek doet naar vermeende mishandelingen op de basis, vertelde meer dan 31.000 documenten te hebben bestudeerd. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar hij verwacht geen nieuwe bewijzen over de ontering van de koran te vinden.

Eerder deze week bleek uit vrijgegeven documenten van de federale recherche (FBI) en een verklaring van het Internationale Rode Kruis dat de ruim 520 vermeende terroristen die sinds januari 2002 op Guantánamo Bay worden vastgehouden, klaagden over de ontheiliging van de koran. Newsweek heeft nog niet gereageerd.