Koers Tomtom stijgt na eerste beursnotering

Softwarebedrijf Tomtom heeft vanochtend ruim 124 miljoen euro opgehaald bij de introductie op de Amsterdamse effectenbeurs. De fabrikant van autonavigatiesystemen verkocht ruim zeven miljoen nieuwe aandelen tegen een prijs van 17,50 euro per aandeel. De vier oprichters/grootaandeelhouders verkochten bijna twintig miljoen stukken, waarbij zij ieder ruim 85 miljoen euro opstreken.

De uitgifteprijs lag aan de bovenkant van de bandbreedte van 14 tot 18,50 euro die van tevoren door de begeleidende banken was aangegeven. De beursgang was, met een openingswaarde van ruim 1,8 miljard euro, de grootste sinds de beursintroductie van internetaanbieder World Online in 2000. Vorige week waarschuwden analisten nog voor een hoge uitgifteprijs. De koers van het aandeel steeg in de eerste uren van notering tot rond de 18,30 euro. Daarmee waardeerden beleggers het bedrijf uit Amsterdam aan het begin van de middag op ruim 1,9 miljard euro.

Tomtom, opgericht in 1991, is de grootste aanbieder in Europa van navigatiesystemen in de auto. Grote hit van het laatste jaar is de Tomtom Go, een draagbaar navigatiekastje dat met een zuignap op dashboard of voorruit te bevestigen is. De goedkoopste versie van zo'n systeem kost tegen de 500 euro. De omzet van Tomtom bedroeg vorig jaar ruim 192 miljoen euro, in 2002 was dat nog 7,8 miljoen. De nettowinst steeg in dezelfde periode van 1,4 miljoen tot 27,7 miljoen euro. Kritische analisten vrezen dat de concurrentie in de markt voor autonavigatiesystemen sterk zal toenemen, waardoor het marktleiderschap van Tomtom snel onder druk komt te staan. Zij achten het daarbij riskant dat Tomtom eigenlijk maar één product heeft.

De aandelen van Tomtom zijn grotendeels toegewezen aan institutionele beleggers uit binnen- en buitenland. De Vereniging van Effectenbezitters VEB uitte vanochtend kritiek op de inschrijvingsprocedure. In tegenstelling tot de professionele partijen mochten particuliere beleggers geen vaste prijs noemen binnen de bandbreedte. Zij moesten elke definitieve prijs accepteren.

De oprichters van het bedrijf – behalve bestuursvoorzitter Harold Goddijn en zijn vrouw Corinne Goddijn-Vigreux zijn dat Peter-Frans Pauwels en Pieter Geelen – hebben de mogelijkheid om in de komende dertig dagen nog eens vier miljoen aandelen te verkopen. Tomtom kreeg vanochtend ook een notering op de optiebeurs.