Kabinet Irak zet aanval in op rebellen

De Iraakse regering gaat begin volgende week 40.000 politiemannen en soldaten in en rond de hoofdstad legeren in een ongekend offensief tegen rebellen.

Dat heeft de Iraakse regering gisteren bekendgemaakt. De shi'itische premier, Ibrahim Jaafari, zei tegen Westerse verslaggevers dat Operatie Bliksemschicht is bedoeld om ,,het initiatief weer naar de regering toe te trekken''. Opstandelingen hebben deze maand al meer dan 700 mensen gedood bij allerlei soorten aanslagen in het hele land.

,,We zullen, met Gods hulp, een ondoordringbare blokkade rondom Bagdad leggen zoals een armband een pols omsluit'', zei minister van Defensie Saadoun al-Dulaimi. Hij zei dat het offensief na het begin in Bagdad naar andere delen van het land zal worden uitgebreid. Maar hij zei niet waar al deze troepen vandaan moeten komen. Irak beschikt nu volgens officiële cijfers van het Amerikaanse leger weliswaar over 90.000 man politie en paramilitaire veiligheidsdiensten die onder het ministerie van Binnenlandse Zaken vallen, en nog eens 75.000 militairen. Maar veel politiemannen en militairen zijn half-opgeleid en slecht uitgerust, en anderen zijn allang gedeserteerd. Overigens zullen de 10.000 Amerikaanse soldaten in Bagdad de operatie steunen.

De regering maakte bekend dat Bagdad in sectoren zal worden verdeeld en dat alle 23 toegangen tot de stad van controleposten worden voorzien. Ook in de hoofdstad worden honderden controleposten opgericht. ,,We zullen geen plaats meer overlaten voor de terroristen of diegenen die hen beschermen en aanzetten tot terrorisme in Irak'', zo verklaarde Dulaimi, een van de weinige sunnieten in de regering. De sunnitische minderheid, onder Saddam Hussein de dominante bevolkingsgroep zoals nu de shi'itische meerderheid, levert bijna alle rebellen.

De bekendmaking volgde op de lancering van een Amerikaans offensief tegen rebellen in de stad Haditha, 200 kilometer ten noordwesten van Bagdad. Daarvoor gingen de Amerikanen in het offensief in West-Bagdad. Ook voerde het Amerikaanse leger onlangs een grote operatie uit in het westen van Irak, aan de grens met Syrië waarvandaan veel buitenlandse extremisten het land binnenkomen. Het is niet duidelijk wat het resultaat van deze offensieven is. Gisteren werden zeker 15 mensen in Bagdad gedood bij divers geweld. Vannacht werd een Amerikaanse helikopter neergehaald. Daarbij vonden twee Amerikaanse militairen de dood.