Interesse KNVB WK voetbal 2018

Komend najaar buigt het bondsbestuur van de KNVB zich over de mogelijke kandidatuur van Nederland en België voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2018. Het mondiale voetbaltoernooi zal dan waarschijnlijk voor het eerst weer aan een Europees land worden toegewezen. Het WK is volgend jaar in Duitsland.

Harry Been, algemeen directeur van de KNVB, denkt dat het WK voor jeugdteams, dat tussen 10 juni en 2 juli in Nederland wordt gehouden en waarvan hij toernooidirecteur is, een gelegenheid vormt om de belangstelling voor het grote evenement in de lage landen al- vast ,,te masseren''.

Het wereldkampioenschap voor A-teams is voor 2010 al toegewezen aan Zuid-Afrika. Been verwacht dat het meest aansprekende sporttoernooi van de wereld in 2014 naar Brazilië gaat. Vier jaar later komt een Europees land weer in aanmerking. Nederland en België organiseerden in 2000 tot tevredenheid van de Europese voetbalunie ook het EK. Financieel ziet Been geen problemen. De inkomsten van sponsors, tv-rechten en de wereldvoetbalbond FIFA garanderen genoeg inkomsten. ,,Het is in dit opzicht juist een aantrekkelijk toernooi'', zegt Been. Op het gebied van de accommodaties zijn er nog wel belemmeringen die de kandidatuur kunnen verzwakken. Been voorziet dat hij daarvoor de komende jaren druk zal moeten lobbyen. Momenteel is de norm dat een organiserend land over stadions met een capaciteit van veertigduizend toeschouwers moet beschikken. Dat zou, om de kansen voor Nederland en België te vergroten dienen te worden teruggebracht tot 30.000 bezoekers. Been: ,,Ik zit in diverse commissies en denk dat ik hier wel steun voor krijg. Als je wordt gedwongen grote stadions te bouwen, loop je de kans dat je maatschappelijk kapitaal weggooit. Zoals dat is gebeurd in Portugal, waar EK-stadions nu worden gebruikt door clubs die gemiddeld zesduizend toeschouwers trekken. De inkomsten worden tegenwoordig niet meer bepaald door de kaartverkoop maar door de tv-rechten. Het gaat erom dat je volle stadions kunt tonen en de mensen in de huiskamer zien heus niet dat er dertigduizend toeschouwers op de tribunes zitten.''

Als de FIFA akkoord gaat met kleinere stadions voorziet hij dat alleen de accommodaties in België een onzekere factor zullen vormen. De één of twee grotere stadions die nodig zijn voor de openingswedstrijd en de finale zou Nederland kunnen bieden. ,,In Rotterdam wordt ongetwijfeld een nieuwe Kuip gebouwd voor mogelijk zestigduizend bezoekers. En we hebben ook de Arena in Amsterdam nog. Wat betreft de kleinere stadions zijn er genoeg mogelijkheden. Het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen kan straks ook dertigduizend toeschouwers herbergen. Prima, gewoon meedoen zou ik zeggen.''

Been verwacht dat Engeland en Italië ook interesse zullen hebben voor het WK van 2018. Beide landen hebben het evenement al eens mogen organiseren. De KNVB wil zich tevens kandidaat stellen voor het Europees vrouwenvoetbalkampioenschap in 2009. ,,We hebben een geweldig potentieel aan vrouwenvoetballers in Nederland, maar er komt niets uit. Wij zien wel toekomst in deze tak, zeker als je het zou koppelen aan de grote clubs'', aldus Been die vanaf 1 juli in een nieuwe structuur secretaris-generaal van de KNVB wordt. De voetbalbond zal vanaf die datum worden geleid door een driemanschap dat verder bestaat uit Henk Kesler (directeur betaald voetbal) en Ruud Bruijnis (directeur amateurs).

    • Erik Oudshoorn