Hockeysters A'dam complexloos naar finale

Na zeven jaar hopen de hockeysters van Amsterdam `eindelijk' een einde te maken aan de hegemonie van Den Bosch. ,,Wij hebben geen complex.''

Het verschil op de ranglijst bedroeg dit seizoen 26 punten. Dat is geen gat, dat is een kloof. Toch hadden de hockeysters van Amsterdam, de ongeslagen winnaar van de reguliere competitie, gisteren de grootst mogelijke moeite om zich te ontdoen van het even taaie als modale Kampong in het tweede duel uit de halve finales (best-of-three) van de play-offs: 3-0.

Het moeizame gestuntel, verdoezeld door twee later treffers, kwam als een verrassing, gelet op de overmacht die Amsterdam dit seizoen tentoonspreidde. Maar schijn bedriegt wel vaker in de competitie die zich, in navolging van de mannenhoofdklasse, maar al te graag mag afficheren als de sterkste ter wereld. Als die stelling op waarheid berust, dan mag de sport zich stilaan zorgen maken. Een fatsoenlijke pass of combinatie was gisteren niet te zien.

Een excuus voor het povere optreden was naderhand snel gevonden. ,,Kampong ligt ons niet'', meende zowel Amsterdam-coach Giles Bonnet als -aanvoerster Clarinda Sinnige. Het vecht- en werkhockey van het oerdegelijke ploegje uit Utrecht werkt de hockeysters uit het Wagener-stadion al jaren op de zenuwen. Het duel van gisteren vormde geen uitzondering op die regel, nadat Kampong zondag in het eerste duel ook al venijnig van zich had afgebeten: 2-4.

Gisteren kwam het venijn ook vanaf de zijlijn, waar een groepje meegereisde supporters zich verbaal misdroeg. Het geblaat (,,Homo!'') was voor scheidsrechter én mikpunt Theo Heijmans aanleiding de wedstrijd halverwege de tweede helft voor een minuut stil te leggen. Na een oproep van de speaker bond het bier lurkende gezelschap in.

Het zoveelste bewijs dat verbaal wangedrag niet exclusief is voor het voetbal, bracht de thuisploeg niet van de wijs. Niet alleen bezorgde Amsterdam zichzelf een vrij weekeinde (geen derde wedstrijd), de ploeg verzekerde zich bovendien van een herkansing voor de mislukte missie van vorig jaar. Maar of het in wit en paars gestoken gezelschap daar blij mee moet zijn? Twaalf maanden geleden maakte Den Bosch, gisteren voor de tweede keer binnen vier dagen te sterk voor Laren, het karwei in twee duels af tegen de oudste hockeyclub van Nederland.

Maar zo oppermachtig als dit seizoen trad Amsterdam niet meer voor de dag sinds de club dertien jaar geleden de laatste van de in totaal zeventien landstitels opeiste. Slechts één gelijkspel moest het elftal incasseren, en dat was uitgerekend tegen het gedegradeerde HGC (2-2), op een moment dat deelname aan de play-offs al lang was veiliggesteld. De overige 21 duels, waaronder twee tegen titelverdediger Den Bosch (3-1 en 1-2), werden omgezet in winst. ,,Maar dat zegt allemaal niets, de play-offs zijn een competitie op zich'', relativeerde Sinnige, met haar 32 jaar de oudste deelnemer aan de nacompetitie.

Sinnige, bezig aan haar twaalfde en laatste seizoen bij Amsterdam, weet waarover ze praat. Vier keer eerder stond de oud-international met haar club in de eindstrijd tegenover Den Bosch, vier keer stapte ze al na twee duels als verliezer van het veld. ,,Maar van een complex is geen sprake'', bezwoer de 142-voudig international. ,,Wij respecteren Den Bosch, maar zijn niet bang of onder de indruk.''

Amsterdam ligt op ramkoers en heeft volgens Sinnige ditmaal alle wapens aan boord om het Brabantse bolwerk te ontmantelen: rust, wilskracht en niet onbelangrijk tactisch vernuft. ,,Het grote verschil met voorheen is dat we niet meer in paniek raken, zodra het tegenzit. Dat zag je vandaag: na een slechte eerste helft hervinden we onszelf. Die veerkracht hebben we.'' Met dank aan Bonnet, de coach en oud-international uit Zuid-Afrika die afgelopen zomer de harten van zijn speelsters stal door geen hoofdcoach te worden bij de mannen in Amsterdam.

Te vrezen valt echter dat Herman Kruis niet bijkomt van de pret, wanneer de trainer-coach van Den Bosch vandaag of morgen de band van gisteravond afspeelt. Amsterdam was in de eerste 35 minuten zo bevangen door de angst om het tot dusver vlekkeloos verlopen seizoen alsnog te verspelen dat Bonnet in de rust een donderspeech moest afsteken om zijn `meiden' weer bij de les te krijgen.

Den Bosch heeft bovendien de `Magische Acht' van HCKZ (mannen) in het vizier: een ongeëvenaarde reeks van acht landstitels (1977-1984) op rij. Daarbij beschikt Den Bosch over Mijntje Donners, de 31-jarige ex-international die haar ploeg voor de tweede maal voorbij Laren loodste: 2-0. ,,Mijn verstaat de kunst om een wedstrijd naar haar hand te zetten, en dat op de momenten dat het moet'', beseft Sinnige. ,,Het is geen toeval dat uitgerekend zij zondag in de verlenging die strafcorner erin jast tegen Laren; dat is haar klasse.''

    • Mark Hoogstad