Geen excuses politie voor gewonde consul

De Ethiopische consul T. Demeke Abebe is woensdagmiddag naar aanleiding van een, naar later bleek, valse bommelding in Den Haag aangehouden. De consul raakte daarbij lichtgewond.

De politie Haaglanden kreeg een anonieme melding waarin meerdere politici werden bedreigd. Daarop gingen agenten in burger direct naar de plaats waar de melding vandaan kwam en kregen daar een signalement van de melder. De politiemensen stuitten er op de Ethiopische consul Abebe, die volgens de woordvoerder van de politie Haaglanden voldeed aan het signalement. Ze hielden hem staande, vroegen wie hij was en wat hij in zijn tas had.

Tweede-Kamerlid Rendert Algra (CDA), die na het incident door de consul werd gebeld, vindt dat de politie ,,correct'' heeft gehandeld. Volgens Algra dacht de consul dat hij met overvallers te maken had die zich voordeden als agenten en zei dat hij een bom in zijn tas had. Daarop hielden de agenten hem aan. Abebe verzette zich tegen zijn aanhouding en raakte lichtgewond. Onderweg naar het politiebureau maakte Abebe zich bekend als consul. Op het bureau werd dit nagetrokken en liet de politie de consul binnen het uur weer vrij.

De verontwaardigde Abebe ging op zoek naar iemand waar hij zijn klacht kwijt kon en belde met Algra. Het Kamerlid belde met de politie om de andere kant van het verhaal te horen. Abebe verwees hij door naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Algra: ,,De verhalen sloten naadloos op elkaar aan. Het is een heel vervelende samenloop van omstandigheden.'' Algra zegt dat hij begrijpt dat de consul erg geschrokken is, maar dat op het handelen van de politie niets valt aan te merken.

Het Ethiopische Consulaat-Generaal heeft inmiddels bij Buitenlandse Zaken een klacht ingediend. Het ministerie heeft de klacht doorgespeeld aan de politie en heeft tegelijkertijd om opheldering gevraagd. Dit meldt een woordvoerder, die inhoudelijk niet op de zaak in wilde gaan. ,,We wachten het proces-verbaal van de politie af. Wij zijn in deze zaak een tussenpartij.''

De politie is niet van plan haar verontschuldigingen aan te bieden aan Abebe, meldt een woordvoerder. ,,Hij heeft dit zelf veroorzaakt. Als hij meteen zijn diplomatenpasje had laten zien was er niks aan de hand geweest.'' Woensdagavond heeft de Haagse politie twee Hagenaars aangehouden op verdenking van het doen van een valse bommelding. Zij hebben inmiddels bekend.