Egypte stemt in met nieuwe verkiezing

Een kleine 83 procent van de opgekomen Egyptische kiezers heeft in het referendum van woensdag ingestemd met een amendement op de grondwet dat voor het eerst presidentsverkiezingen met meer kandidaten mogelijk maakt. De opkomst bedroeg 53,6 procent. Dat is gisteren officieel bekendgemaakt.

De eerste verkiezingen volgens het nieuwe systeem worden in september gehouden. In Egypte wordt algemeen verwacht dat president Mubarak (77) zal meedoen. De oppositie verwacht tevens dat hij zal winnen, aangezien volgens haar de voorwaarden waaraan een presidentskandidaat moet voldoen zo restrictief zijn dat er geen geloofwaardige tegenstand kan worden geboden.

De Amerikaanse president George Bush leverde gisteren kritiek op het verloop van het referendum, waarbij politie demonstranten in elkaar sloeg. ,,Het idee dat mensen die hun verzet tegen de regering kenbaar maken vervolgens worden geslagen, is niet ons standpunt hoe een democratie zou moeten werken'', zei hij. Volgens de protestbeweging Kefaya (genoeg, namelijk van Mubarak) zijn tientallen mensen gewond op wat zij ,,de dag van de grote schaamte'' noemde. Ook zouden opnieuw tientallen mensen zijn opgepakt. Er zaten al honderden oppositieaanhangers gevangen.

Zes oppositiepartijen, waaronder de verboden Moslimbroederschap, hadden opgeroepen tot een boycot van het referendum. Zij menen dat de regering de opkomst zwaar heeft overdreven.

Correspondenten van persbureaus die op verkiezingsdag langs stembureaus gingen, zagen geen rijen wachtenden. Aan de andere kant vervoerden veel regeringsbureaus en bedrijven hun werknemers met bussen naar stembureaus. De krant van de oppositionele Wafdpartij meldde dat sommige van zijn verslaggevers zich bij een groep aanhangers van de regerende Nationale Democratische Partij hadden aangesloten en zo erin waren geslaagd in acht verschillende stembureaus hun stem uit te brengen.