Dreigend reisverbod president Tsjechië

De Tsjechische president Václav Klaus krijgt mogelijk een reisverbod opgelegd, wegens zijn onophoudelijke kritiek op de Europese Grondwet. Premier Jiˇri Paroubek heeft hiermee gisteren gedreigd.

Paroubek vindt dat Klaus zijn bevoegdheden te buiten gaat, door steevast een andere positie in te nemen dan de regering in Praag. Paroubeks kabinet ijvert vóór ratificering van de Europese Grondwet, maar Klaus heeft in de afgelopen maanden tijdens buitenlandse reizen de aandacht getrokken met harde kritiek op het document. Volgens de president dreigt Europa een superstaat te worden.

Volgens Paroubek is Klaus een ambtenaar, die zich, net als alle ambtenaren, moet schikken naar de uitvoerende macht. ,,Als de president niet handelt in het raamwerk [van de regering] zal hij simpelweg niet in staat zijn om op sommige buitenlandse reizen te gaan'', zei Paroubek gisteren. De president moet voor al zijn reizen formeel toestemming vragen aan de regering.

Oppositiepartij ODS, waarvan Klaus medeoprichter en erevoorzitter is, heeft een verklaring gepubliceerd waarin Paroubeks actie als ,,communistisch'' wordt bestempeld. De ODS spreekt over ,,pogingen om een vrije discussie te smoren over serieuze onderwerpen die elke Tsjechische burger aangaan''.

Maar in de media is positief gereageerd op de uitspraken van de premier. ,,Hij heeft aan Klaus laten zien waar de grenzen van diens macht zijn'', schrijft dagblad Lidové noviny. ,,Koningen noch presidenten, maar premiers hebben het voor het zeggen in de Europese Unie.'' Paroubek doet nu met Klaus, wat Klaus in de jaren negentig als premier met de toenmalige president Václav Havel deed. Oud-dissident Havel mocht volgens de krant niet veel van Klaus.

De Tsjechische grondwet is vaag over de bevoegdheden van de president. Er staat in dat de president in het buitenland het land vertegenwoordigt en dat de regering aan het hoofd staat van de uitvoerende macht, waaronder de president ook valt. De president is politiek niet verantwoordelijk. Paroubek is de opvolger van Stanislav Gross, die onlangs moest aftreden na een financiële affaire. ,,Vaclav de Grote zal zeker met weemoed terugdenken aan Stanislav de Zwakke'', aldus Lidové noviny.