`We moeten toch erkennen dat de evolutietheorie niet compleet is'

Het Kamerlid Laetitita Griffith wordt wethouder van Financiën en Economische Zaken in Amsterdam. Ze kan vast tot tien tellen, maar verder heeft ze `geen enkele' ervaring met financiën en economische zaken.

,,Het is nergens voor nodig'', zei ze, ,,om op zo'n post een professortje in de economie neer te zetten.''

Of iets in die trant.

Vijf miljard euro gaat ze beheren. Sommige inwoners van Amsterdam, neem ik aan, zouden zich heel wat geruster en veiliger voelen als ze een ervaren boekhouder in plaats van een carrièrepoliticus naast de geldpot hadden gezet.

Enfin, ze is van plan economieles te nemen en zich financieel bij te spijkeren.

Het zal haar wel lukken. We hebben ten slotte ook een duikbootkapitein als minister-president gehad.

Wat me tegenstaat is dat Laetitia zich zo'n geschikte kandidaat vindt omdat ze dom is. Geen verstand van iets hebben beschouwt ze als een voordeel. Je kijkt er fris tegenaan, je ziet wat anderen niet zien, dat soort gemeenplaatsen.

Verstand is maar een handicap.

Maria van der Hoeven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, wil dat op scholen en universiteiten meer aandacht wordt geschonken aan het bijbelse scheppingsverhaal. Tenminste, daar komt haar modieuze redenering op neer. De wetenschappers met hun evolutietheorie, zo beweert ze, zaaien maar haat en tweedracht.

Enfin, de praatjes van evangelisten, sektarische ufologen en gestresste managers die met een minimum aan geest iets aan hun geestelijke kant doen.

Ons ministerie wordt bestierd door een opgewonden gansje. Carrièrepoliticus met direct lijntje naar God.

In de politiek zetten ze met evenveel gemak een amateur bij de geldzak als bij het heelal.

Gevaarlijk volk.

Religie is de nieuwe hobby van de verwende kaste. De Librisprijs gaat naar een gelovig boek. De Volkskrant bejubelt de paus. Het is allemaal al verontrustend genoeg. Maar dat een minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zich opwerpt als de verdediger van de hoeksteen van het christelijk fundamentalisme, als Jehovagetuige die de bijbel letterlijk neemt, je verstand staat er bij stil.

Je hoeft eigenlijk alleen naar zo'n kabinet te kijken om zeker te weten dat we van de apen afstammen.

Analyse en inzicht zijn duivelse begrippen.

Het past een politicus te koketteren met domheid en obscurantistische kletskoek.

Wat is het echte probleem in de wereld? Dat religieuze fanatici oprukken, een orakelboek in de aanslag. Met fanatici en vrome schriftgeleerden à la Maria van der Hoeven moeten we het probleem te lijf.

Hou je bij je bijbelclub, Maria!

Uit sterrenwichelen en piskijken groeide de wetenschap. Uit stapsgewijze resultaten die begaafde individuen bevochten op het despotisme groeide de democratie en voor de democratie zijn domme mensen en slimme mensen even belangrijk en het is alleen nog maar een kwestie van tijd of de dommen grijpen naar de macht.

Die tijd lijkt gekomen.

Dat het twee vrouwen zijn, ach. Het zal geen toeval zijn. Vrouwen knapten vaker het vuile werk op voor de mannen.

    • Gerrit Komrij