WAT DOEN DE KINDEREN?

De zon horen

Hoe zou de zon klinken, of de maan, rivieren, zeeën, storm, regen en bliksem. Kinderen (en hun ouders) die dat willen horen, kunnen zaterdag naar een concert in de Groningse Der Aa-kerk, waar de natuur en schepping centraal staan. Onder de titel `Hoe de wereld in zeven dagen gemaakt werd' wordt Die Schöpfung van Joseph Haydn uitgevoerd door het Mozartensemble en brengt Frank Groothof de tekst ten gehore.

Frank Groothof en Mozartensemble op za 28 mei 16u in de Der-Aa-kerk, Aa-kerkhof, Groningen. Kaarten: kinderen tot 14 jaar en cjp €7,50, vanaf 14 jaar €15 bij Kinderboekhandel Groningen, Stoeldraaierstraat 42, tel 050-3140097 of per e-mail gmegroothof@hetnet.nl

Bouwen

Zo'n 600 kinderen worden er verwacht op zondag 5 juni in gebouw Las Palmas in Rotterdam. Al die kinderen tussen de 7 en 12 jaar kunnen (gratis) meedoen aan Rotterdam Bouwt! De bedoeling is dat ze een maquette ontwerpen en bouwen van bijvoorbeeld een tweede Erasmusbrug, nieuw station, Lord of the Ringstoren, school met zwembad etc. Olv een groot aantal architecten leren ze wat verschillende materialen voor eigenschappen hebben en wat hun maquette stevig of juist instabiel maakt. Ook is er een samenwerking met het Sophia Kinderziekenhuis, waar diezelfde dag door patiënten ook maquettes worden gemaakt. Tijdens de sessies zal er tussen Las Palmas en het Sophia Kinderziekenhuis verbinding worden gemaakt en kunnen kinderen met elkaar communiceren; een gedeelte hiervan wordt live worden uitgezonden op internet. De mooiste maquettes van Las Palmas en het Sophia Kinderziekenhuis worden geselecteerd door een deskundige jury en tentoongesteld in Villa Zebra.

Rotterdam Bouwt op 5 juni Las Palmas, Wilhelminakade, Kop van Zuid (metrohalte Wilhelminaplein), Rotterdam. Kinderen kunnen zich inschrijven voor 9-12u30 of voor de middag van 13u30-17u. Aanmelden: via de website www.rotterdambouwt.nl

Slapen

Wat gebeurt er als je slaapt en heeft het zin om extra lang slapen als de CITO-toets moet worden gemaakt? Kinderen van 8 tot 12 jaar die het antwoord willen weten op deze vragen, kunnen meedoen aan de Wakker Worden doe-lezing in science center NEMO op zondag 29 mei van 11 tot 12u. Samen met dr. Eus van Someren ontdekken ze de wereld van slapen en leren. Hij deed op 11 en 12 mei ook slaaponderzoek in NEMO, waarbij leerlingen van de Eerste Montessorischool uit Hoofddorp meededen aan Het Grote Slaapexperiment. De eerste resultaten van Het Grote Slaapexperiment staan op www.hetgroteexperiment.nl.

Aanmelden voor de lezing op 29 mei van 11-12u kan via www.e-NEMO.nl; deelname kost €2,50 per losse lezing en is gratis met een NEMO-entreekaartje.

Kruipen en zoemen

De Vereniging Natuurmonumenten en Thijsse's Hof zijn jarig; de één wordt honderd en de ander tachtig jaar. Dat vieren ze zondag op Thijsse's Hof in Bloemendaal met een spannende insectendag. Levensgrote insecten uit de film Erik of het klein insectenboek kruipen en zoemen dan rond in Thijsse's Hof. Kinderen kunnen een speurtocht doen waarbij ze deze insecten tegenkomen. Door een grote schilderijlijst, de Wollewei, stappen ze een bijzondere wereld binnen en daar ontmoeten ze levensgrote mieren, lieveheersbeestjes en mooie bijen, want Thijsse's Hof heeft voor een dagje de originele kostuums en decorstukken van Erik of het kleine insectenboek kunnen lenen. Tussen 12u en 16u gaat er elke 10 minuten een groepje op pad. De speurtocht duurt 1 uur.

Speurtocht naar insecten op zo 29 mei in Thijsse's Hof, Mollaan (bij Pannenkoekenhuisje), Bloemendaal. Kosten voor leden van Natuurmonumenten €4 per kind, niet-leden €6 per kind. Ouders en kinderen tot 5 jaar gratis. Ivm het spreiden van de drukte: aanmelden via de ledenservice van Natuurmonumenten: 035-6559911. Inl ook op www.natuurmonumenten.nl.

Naar zee gaan

Wie graag naar zee gaat kan nog t/m 29 mei meedoen met allerlei spannende en leerzame activiteiten in De Week van de Zee. Hieronder een selectie uit het programma. Meer info op www.weekvandezee.nl

Bloemendaal aan Zee: juttertochten langs het strand (za). (Start informatiepanel NPZK, parkeerplaats Parnassia, einde Zeeweg)

Enkhuizen (Zuiderzeemuseum): hoe leefden Nederlanders in het verleden met de Zee (za en zo).

De Zilk: tocht met paard en wagen, onderbroken door een wandeling van anderhalf uur met de duinwachter (za en zo). Start: Joppeweg 1)

Schiermonnikoog (terras Noorderlicht): Verhalen over de zee door Marja Damen (za) en een halsketting maken van schepen en ander materiaal op het strand gevonden (za),

Westerschouwen: fietstocht met laag/hoogwater-excursie: bezoek aan de toren, voorstelling, speurtocht en lunch (za). Start: Natuurinformatiepunt Westerschouwen, Steenweg 13a).

Katwijk: kitesurfen, brandingkanoën, nasaparawing, jetski aan het strand bij de boulevard tegenover witte kerk (za)

Noordwijk: workshop schatgraven en daarna mogen honden ook schatgraven; aan het strand bij de Koningin Astrid Boulvard (za)

Ouddorp: vliegers maken bij de Klepperstee en daarna vliegeren aan het strand.

Informatie naar Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. of agenda@nrc.nl