VVD belooft duidelijkheid

De VVD heeft lang in het midden gelaten hoe de partij zal omgaan met de uitslag van het raadplegend referendum over de Europese Grondwet. Maar zaterdag op een partijcongres in Groningen geeft de fractie uitsluitsel.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen zei gisteren op de televisie daar ,,nu al wel een idee over te hebben'', maar hij wil dat eerst in het weekeinde nog met zijn fractie bespreken. Zaterdag komt de fractie bijeen om een standpunt te bepalen over het referendum. Verwacht wordt dat de partij kort daarna bekend zal maken hoe ze zal omgaan met de uitslag.

VVD-partijcoryfee Hans Wiegel, gisteren door Van Aartsen naar voren geschoven als potentieel premierskandidaat, onthoudt zich desgevraagd van een stemadvies. ,,Ik weet precies wat ik ga doen, maar ik ga daar niets over zeggen. Ik begrijp alleen heel goed dat veel kiezers als ze gaan stemmen tegen gaan stemmen'', aldus Wiegel. Geruchten als zou hij negatief tegenover de Grondwet staan doet hij af met: ,,Ik sta er heel genuanceerd tegenover.''

Van Aartsen heeft tot nu toe steeds gezegd het advies van de burger ,,zeer serieus'' te nemen. Anders dan bijvoorbeeld CDA en PvdA wil Van Aartsen niet op voorhand allerlei clausules inbouwen voor de uitslag: ,,Elke stem telt'', zei hij eerder. CDA en PvdA lieten eerder weten dat ze de uitslag zullen overnemen mits de opkomst minstens 30 procent bedraagt. Voor het CDA geldt tevens dat er een duidelijke uitslag moet zijn, waar minimaal 60 procent van de kiezers zich achter heeft geschaard. Partijen als D66, GroenLinks, SP en LPF stellen helemaal geen voorwaarden aan de uitslag, zij zullen de uitspraak van de bevolking hoe dan ook overnemen.