Vooral vrouwen hebben geen mening

Tegenstanders van de Europese Grondwet zijn vaak conservatieven en mannen. De meeste voorstanders zijn te vinden onder de ouderen en hoger opgeleiden. Relatief veel jongeren en vrouwen hebben (nog) geen mening. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Trendbox.

Uit het onderzoek, dat begin mei werd gehouden onder ruim 900 mensen en gisteren werd gepubliceerd, werden profielen opgemaakt om verschillen in persoonlijkheid en maatschappelijke houding te onderzoeken bij voor- en tegenstanders.

De voorstanders (17 procent) luisteren vooral naar Radio 1 en 2. Ruim een kwart is 65 jaar of ouder. De interesses liggen bij tentoonstellingen, ontwikkelingshulp, vrijwilligerswerk en politiek.

De tegenstanders, 35 procent van de groep, hebben een zekere hang naar het verleden en zijn vaker behoudend, bijvoorbeeld tegenover emancipatie. Zij lezen voornamelijk Spits en Metro en kijken naar Veronica en Discovery Channel.

De grootste groep van 48 procent had (nog) geen mening. Deze groep heeft gemiddeld weinig interesse in politiek, maar veel aandacht voor zaken als uitgaan en internet. Ze luisteren het meest naar Radio 538 en Noordzee FM en lezen Libelle.