Tsjetsjenen vast voor Van Gogh

In verband met de moord op Theo van Gogh zijn de afgelopen weken twee Tsjetsjenen aangehouden. Van hen zijn vingerafdrukken aangetroffen op spullen van Mohammed B., de vermoedelijke moordenaar van de regisseur.

Sinds 15 april zit de 22-jarige Marat U. vast in een Nederlandse gevangenis, zo bevestigt het openbaar ministerie in Amsterdam. Hij is geboren in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Zijn vingerafdrukken staan op een cassettebandje dat werd gevonden in de Amsterdamse woning van Mohammed B. aan de Marianne Philipsstraat. Waar Murat U. is gearresteerd is onduidelijk.

De Franse politie arresteerde op 18 mei in Tours een andere verdachte die door het Amsterdamse parket met de moord op Van Gogh in verband wordt gebracht: de 25-jarige Bislan I. Zijn vingerafdrukken staan volgens het OM op afscheidsbrieven van Mohammed B. die zijn gevonden in het huis van Rachid B., een jeugdvriend van Mohammed B. die eveneens vastzit als lid van de zogeheten `Hofstadgroep'. Dat is volgens justitie het terroristische netwerk dat achter de moord op Van Gogh zit.

Volgens het Franse persbureau AFP zou Bislan I. nauwe banden onderhouden met Tsjetsjeense islamitische groeperingen. Het OM in Amsterdam wil dat niet bevestigen. Volgens een woordvoerder waren de vingerafdrukken van de twee mannen ,,voldoende aanleiding'' om arrestatiebevelen te doen uitgaan.

Op dit moment worden nog twee verdachten internationaal gezocht: Nouredine el F., een vriend en oud-huisgenoot van Mohammed B., en de Syriër `Abu Khaled', die door justitie wordt gezien als de geestelijk leider van de Hofstadgroep. De laatste heeft Nederland op 2 november vorig jaar, de dag van de moord, verlaten en is naar Syrië teruggekeerd.

Op 11 juli begint het proces tegen Mohammed B., die tot dusver over zijn daad heeft gezwegen.

    • Jaco Alberts
    • Steven Derix