Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met de Duitse minister van Economische Zaken Wolfgang Clement over de negatieve stemming in Nederland over de Europese Grondwet. Verder de politieke ambities van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, met advocaat Willem Anker en de echtgenote van de man die ten onrechte in de gevangenis zat voor de Puttense moordzaak. Ned.2, 18.25-19.05u.

Nova. Aandacht voor de uitslag van de verkiezingen in Suriname, het referendum en de staking van de huisartsen. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Rood of blauw. Portret van het gespleten vissersdorp Spakenburg aan het IJsselmeer. De scheidslijn loopt tussen Rood en Blauw, de kleuren van respectievelijk IJsselmeervogels en Spakenburg, beide voetbalclubs in de hoogste amateurklasse van het zaterdagvoetbal. Ned.2, 20.25-21.20u.

Zembla: Eurobedrog. Over de invoering van de euro met o.a. oud-directeur van De Nederlandsche Bank André Szász die zegt dat de forse stijging van de prijzen in Nederland wel degelijk te maken heeft met een onderwaardering van de gulden ten opzichte van de Duitse mark. Ned.3, 21.10-21.49u.

CSI: Academy. Eerste aflevering van een serie waarin studenten aan de National Forensic Academy in Knoxville, Tennessee, worden gevolgd. De studenten leren alles over technisch sporenonderzoek. SBS6, 21.55-22.30u.

Terug naar Angola. Zie tv-vooraf. Ned.1, 23.10-0.05u.

Heizel 1985 - Requiem voor een bekerfinale. Over het drama in het Brusselse Heizelstadion tijdens de UEFA Cup-finale op 29 mei 1985 tussen Juventus en Liverpool waarbij 39 mensen omkwamen en vele gewonden vielen. Ned.3, 23.38-0.30u.

PRAATPROGRAMMA

Rondom tien. Debat over de evolutietheorie met o.a. biochemicus Piet Borst, biofysicus Cees Dekker en het Kamerlid Mirjam Sterk (CDA). Ned.1, 22.20-23.10u.

AMUSEMENT & MUZIEK

VARA Live. Laatste uitzending met Dinand Woesthoff van Kane en de groep `De jeugd van tegenwoordig'. Ned.3, 19.55-20.30u.

Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. De finalekandidaten, de Amerikaan Mikhail Ovrutsky en de Duitser Andreas Janke, spelen vanavond werk van Sjostakovitsj en Sibelius. Canvas, 22.30-0.30u.

FILM

Sudden Impact (Clint Eastwood, 1983, VS). Door Eastwood geproduceerde en geregisseerde actiefilm is vierde aflevering in Dirty Harry-reeks. De fallische kwaliteiten van inspecteur Callahans schietijzer worden breed uitgemeten. Veronica, 20.30-22.40u.

Rocky III - The Eye of the Tiger (Sylvester Stallone, 1982, VS). Succesvolle, tweede sequel van populistisch epos over simpele bokser die alles overwint, zichzelf incluis. Ex-wereldkampioen Stallone neemt andermaal de handschoen op. RTL5, 20.30-22.20u.

.Shrek (Andrew Adamson, 2001, VS). Buitengewoon succesvolle computeranimatiefilm van Spielbergs DreamWorks is een heerlijk tegendraadse versie van het klassieke sprookje van het schone meisje en het lelijke beest. Groene boeman (met de stem van Mike Meyers) gaat met raaskallende ezel (Eddie Murphy) mooie prinses (Cameron Diaz) bevrijden. Net5, 20.30-22.05u.

.Blow Out (Brian De Palma, 1981, VS). Geraffineerde thriller van eclecticus De Palma speelt leentjebuur bij Hitchcock, Coppola's The Conversation en vooral bij Antonioni's Blow-Up. Geluidsman John Travolta registreert per toeval de ware toedracht van het dodelijke ongeluk van een presidentskandidaat. RTL5, 0.05-2.00u.

.Der Händler der vier Jahreszeiten (Rainer Werner Fassbinder, 1972, W-Dld). Fassbinder toont zijn affiniteit met Douglas Sirk in melodrama over alcoholistische groenteboer met echtelijke problemen. Eerste film die van Duits wonderkind RWF in Nederland te zien was. ZDF, 0.40-2.05u.

RADIO

4FM Special: Flamenco in de Gouden Driehoek. Portret van flamenco-zanger Camarón de la Isla en zijn begeleiders Paco de Lucía en Tomatito. Radio 4, 23.00-24.00u.

3voor12FM: Tom Waits. Registratie van een deel van het optreden van Tom Waits eind november vorig jaar in een uitverkocht Carré. Radio 3, 23.02-24.00u.

Casa luna. Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven praat over de Europese Grondwet, wetenschap en commotie over het evolutiedebat. Radio 1, 0.04-0.45u.