REGIOVOORKEUR

AMERSFOORT

Francine Claas

Voor haar project Products for a new identity maakte kunstenaar Francine Claassen een serie glanzend witte keramische objecten, voorzien van plastic slangen, riemen en metalen onderdelen. Sommige doen denken aan ingewikkelde fitness-apparaten, maar ook de medische wereld diende als inspiratiebron. Op foto's en films wordt de werking van de bijzondere sieraden verklaard.

Francine Claassen: Products for a new identity. T/m 18 juni in het Centrum Beeldende Kunst Utrecht, Breestraat 1, Amersfoort. Di t/m za 13-17u. Inl: 033-4618746, www.cbk-utrecht.nl

BAARN

Wandeling

Op 28 mei is er een avondwandeling met de boswachter op landgoed Groeneveld: De vlucht van de vleermuis. Om 21u verzamelen in het Grandcafé Groeneveld; ontvangst met frietjes en kroket, om 21u45 uur dialezing over vleermuizen, van 22u tot 23u30 wandelen met de boswachter. Kosten € 12.50 per persoon. Max. 50 deelnemers.

Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2. Aanmelden 035-5480994 & reserveringsbureau@minlnv.nl

HAARLEM

De Redenaar

Victor Löw brengt de monoloog De redenaar van Ruud van Megen, over een ambtenaar die beroemde redevoeringen uit zijn hoofd leert, en daarmee enige beroemdheid vergaart. In de tekst vormen de redevoeringen geleidelijk een raamvertelling. Löw laat de redenaar weergaloos in de taal verstrikken. Hij beschikt over vele registers, en dat maakt zijn spel ongemeen boeiend. Pas tegen het einde kalmeert zijn exuberante solo en krijgt het spel een verstilde toon, beheerst en rustig denkend. Löw brengt een grootse solo met onweerstaanbare energie.

2-4 juni Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173900 of www.toneelschuur.nl.

LEIDEN

Nonoyama Kozan

Het Rijksmuseum voor Volkenkunde bezit zo'n 125 schilderingen van de Japanner Nonoyama Kozan (1780-1847) waarvan nu voor het eerst een selectie wordt getoond. Het gaat om natuurgetrouwe afbeeldingen van vlinders, krekels, zeedieren en kikkers die stammen uit de late jaren twintig en vroege jaren dertig van de negentiende eeuw. Ze zijn het best te vergelijken met de plaatjes die in de Verkade natuuralbums konden worden geplakt.

Schilderingen van Nonoyama Kozan. T/m 14 aug in het Rijksmuseum voor Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden. Di t/m zo 10-17u. Inl: 071-5168800, www.rmv.nl

UTRECHT

Sibelius

Het orkest van het Oosten geeft 29 mei 15u in MC Vredenburg olv Jaap van Zweden uitvoeringen van het Vioolconcert van Sibelius (soliste: de 17-jarige Marie-Elisabeth Lott) en de Symfonie nr 3 `Eorica' van Beethoven.

Res 030-2314544.

Fietsen

In de Kromme Rijnstreek, ten zuidoosten van Utrecht, zijn twee fietsroutes uitgezet door Stichting Terecht Anders. De `Stap op Stap af' fietsroutes voeren langs fruitboomgaarden, monumentale boerderijen, authentieke dorpskernen, oude kastelen, landgoederen, forten en de rivieren Lek en Kromme Rijn. Op zaterdagen kunnen diverse agrarische bedrijven worden bezichtigt op de routes van ongeveer vijftig kilometer (er zijn ook kortere varianten). Utrecht, Toerisme & Recreatie heeft vijf kastelen fietsroutes in de provincie uitgezet. Deze gidsjes zijn eveneens verkrijgbaar bij de VVV's in de provincie Utrecht. Kosten 1 euro per stuk. Inl www.utrechtyourway.nl

`Stap op stap af' fietsroutes. Iedere za. t/m 31 okt. Routefolders voor 1 euro bij VVV's in de regio. Inl 0343-592020 & www.terechtanders.nl

Brownbread

In de vederlichte komedie Brownbread (1986) laat de Ierse schrijver Roddy Doyle vier Dubliner kwajongens een bisschop ontvoeren, gewoon voor de lol. Doyle laat de zaak snel ontsporen, binnen de kortste keren staat het Amerikaanse leger op de stoep en moeten de jongens per satelliet onderhandelen met president Bush.

De Utrechtse groep Inka Parka voert het stuk op in de werkplaats van Aluin. Victorine Plante regisseert de groep jonge spelers.

T/m 8 juni Utrecht, Villa Concordia, Concordiastraat 67 (op het industrieterrein). Inl 030-2723092 of www.inkaparka.nl.

Wandelingen

Op zondag 29 mei worden vijf Utrecht-te-Voet wandellijnen geopend. Dat zijn routes (8 en 14 km) die alle vanaf een punt langs de singel starten en die zich begeven in vijf verschillende richtingen naar een station in het buitengebied rondom Utrecht: Bilthoven, Houten, Vreeswijk (sneltram) en Utrecht-Terwijde. De vijfde route is een lus die voert door het landschap ten noorden van de stad. Onderweg worden bezienswaardig-heden aangedaan. Zo voeren de routes 'Waterlinie-Houtense vlakte' en `Noorderpark' de wandelaar langs forten en andere elementen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op de startpunten zijn stoeptegels met het logo aangebracht. De routes zijn gemarkeerd met pijlen in beide richtingen en de routefolders zijn te koop bij de VVV. Een setje van de vijf routes met beschrijvingen van de bezienswaardigheden is te bestellen bij het Wandelplatform voor de prijs van € 4,50. De route zelf kunt u raadplegen op Inl www.utrechttevoet.nl