Om naar uit te kijken

Holland Festival

Heaven and Hell

Het Holland Festival, vanaf dit jaar onder leiding van Pierre Audi van de Nederlandse Opera, biedt van 1 t/m 26 juni een gevarieerd programma met muziek, toneel en opera onder het thema Heaven and Hell, Angels and Demons. Voor de twee wereldpremières van Brett Dean en Jacob ter Veldhuis (NOW), gespeeld door steeds weer anders ruimtelijk opgestelde musici, maakten Cazerine Barry en Jaap & Floris Drupsteen videoprojecties. Verder klinken stukken van Gabrieli, Kurtág, Ives, Mozart en Brant. Op het openingsconcert klinken die thema's in medidatieve stukken als De Tijd van Louis Andriessen en In an autumn Garden van Toru Takemitsu en helse stukken alas Fanfare van Rob Zuidam en Racconto dell' Inferno van Andriessen.

Het Koninklijk Concertgebouworkest vervolgt olv Markus Stenz het muziekprogramma met twee concerten In Zeven Stukken in de Gashouder van de Westergasfabriek.

Inl www.hollandfestival.nl; res 0900-0191.

BEELDENDE KUNST

Daniel Pflumm

Het werk van de Zwitser Daniel Pflumm (1968) staat bol van logo's en fragmenten uit reclames en tv-programma's. Hij is actief als beeldend kunstenaar, maar ook als grafisch ontwerper, technomuzikant en producer. In zijn eerste museumsolo, in het GEM, toont Pflumm een keuze uit zijn recente video's en lichtkasten, waarin hij reflecteert op de hedendaagse beeldcultuur.

Daniel Pflumm: Seltsam.com. 28 mei t/m 28 aug in het GEM, Stadhouderslaan 43, Den Haag. Di t/m zo 12-20u. Inl 070-3381133 & www.gem-online.nl

LITERATUUR

Maand van het Spannende Boek

De `Weken van het Reisboek' zijn nog niet voorbij of de Stichting CPNB komt alweer met een nieuwe actie. Op 1 juni begint de Maand van het Spannende Boek, met als motto `Huisje, boompje, moord' (misdaad in eigen kring). René Appel schreef het geschenkboekje (Als broer en zus); op 5 juni wordt de Gouden Strop voor de beste Nederlandstalige misdaadroman uitgereikt.

Maand v.h. Spannende Boek. 1 t/m 30 juni. In boekhandels en bibliotheken.

POP

Marianne Faithfull

Uitgesteld concert van de 58-jarige popdiva, die in december verstek moest laten gaan wegens oververmoeidheid. Na de Brecht & Weill-programmas uit de jaren '90 is Faithfull weer terug bij de rock & roll, met het recente album Before The Poison waarop ze wordt bijgestaan door P.J. Harvey, Nick Cave en Damon Albarn van Blur. Nu de pophistorie leert dat de Rolling Stones in de late jaren '60 nergens waren geweest zonder de sturende hand van Sister Morphine-componiste Marianne Faithfull, zouden Stonesfans zich moeten verdringen om haar te zien vlammen.

1 juni Paradiso, Amsterdam.

THEATER

Proust

Op het Holland Festival speelt het Ro Theater de 4 delen van Guy Cassiers' veelgeprezen Proust-cyclus achter elkaar. De theaterreeks, gebaseerd op de romanreeks Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust, volgt de schrijver Marcel die terugkijkt op zijn leven, van zijn inwijding in de kunst en de beau monde, via de deceptie, tot het besluit om de herinneringen naar zich toe te buigen door ze op te schrijven. Met de steun van muziek, licht en video-projecties schept Cassiers een grootste en intieme sfeer waarin Proust perfect tot zijn recht komt.

2-5 juni Amsterdam, Stadsschouwburg en Bellevue. Inl. 0900-0191 of www.hollandfestival.nl

DANS

NDT III Op het Holland Festival regisseert Robert Wilson de oudere dansers van het Nederlands Danstheater III. Kupferberg, Barbuto, Krügel en Madsen dansen 2 Lips and Dancers and Space, op barokachtige muziek van Michael Galasso en repetitief voorgedragen teksten van de autistische dichter Knowles. Victor en Rolf steken de dansers in bizarre kostuums, met gekleurde gezichten.

1-4 juni Amsterdam, Muziektheater. Inl 0900-0191.