Lievelings-soepen

Howard Hughes at aan het eind van zijn leven alleen nog maar soep uit blik en verder niets. Catharina de Grote, Tsaar Alexander II en Rudolf Nurejev hielden het meest van borsjtsj. Na zijn terugkeer uit Egypte wenste Napoleon slechts kastanjesoep te eten. De lievelingssoep van Vladimir Lenin was sjtsji, een voedzame soep die in ieder geval met kool of zuurkool wordt gemaakt, maar waaraan van alles en nog wat, van vlees tot vis en paddestoelen, kasja en uiteraard zure room, kan worden toegevoegd. Charles de Gaulle was zó dol op soep dat hij elke dag een andere soep wilde eten. Boris Jeltsin at graag vissoep, Sarah Bernhardt bouillabaisse. De lievelingssoep van Adolf Hitler was groentesoep. Charles Darwin leerde op de Galapagos-eilanden een soep gemaakt van jonge schildpadden waarderen. Abraham Lincoln hield van mock turtle, oftewel namaak schildpadsoep. Frank Sinatra's lievelingssoep was kippensoep met rijst uit blik van het merk Campbell. Minestrone was de favoriete soep van Al Capone. Richard Nixon verafschuwde soep. Hij was van mening dat échte mannen geen soep eten.

Vandaag een recept voor een soep met Munster kaas, een uit de Elzas afkomstige, van koemelk gemaakte kaas met een oranje-rode korst. Bereiding van deze voedzame soep voor 4 personen: Snipper de gepelde ui. Fruit de uisnippers in de boter in een soeppan zacht en glazig. Roer de kerriepoeder door de uisnippers. Snijd de korst van de kaas. Snijd de kaas in blokjes. Maak de bleekselderij schoon. Trek de draden van de stengels en snijd ze in smalle reepjes. Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Giet de bouillon het mag vlees-, kruiden- of kippenbouillon zijn – bij de gefruite ui en breng aan de kook. Doe de bleekselderij en kaas in de soep. Kook de bleekselderij in enkele minuten op een matig vuur beetgaar. Roer de gesmolten kaas door de soep. Voeg de champignonsplakjes toe. Laat de soep nog één minuut zachtjes koken. Schep de soep in diepe borden of kommen. Drink bij deze Munstersoep een glas Gewürztraminer. Deze kruidige witte wijn is ook uit de Elzas afkomstig.

Morgen: lentesoep

    • Anne Scheepmaker