Kikker-ringtone op één in Engelse hitparade

Hoeveel concerten ze ook geven en hoe populair ze internationaal ook zijn, de Engelse groep Coldplay legt het dit weekend af tegen een kikker. Zoals gister bekend werd gemaakt, zal Coldplays nieuwe single Speed Of Sound in de Britse Top40 binnenkomen op nummer twee, en wordt nummer één bezet door de nieuw binnen te komen single Axel F van Crazy Frog.

Het opmerkelijke van Axel F is dat het oorspronkelijk geen single was maar een ringtone. Daarmee is het voor het eerst in de geschiedenis dat een ringtone de top van de hitparade haalt. De ringtone werd omgewerkt tot single, met de gebruikelijke lengte en als fysiek object (dus niet als download) in de Engelse platenwinkels te koop.

Het kikker-deuntje komt inmiddels ook in Nederland regelmatig voorbij in de ringtone-reclames: een primitief getekende grijze kikker met motorhelm, die door een betonnen stad zweeft, uitroepend: `Ding-ding-dingading-ding-ding', begeleid door een techno-ritme en een overspannen synthesizerriedel.

De basis van het deuntje komt uit Zweden. Computer-verkoper Daniel Malmedahl, nu 24, maakte op zijn zeventiende een computer-karikatuur van het geluid van de tweetaktmotor van de brommer van zijn vrienden. Het irritante maar komische gepruttel belandde op internet, en werd een rage.

Vervolgens maakte de Duitse dance-act Bass Bumpers er een muziekje bij, met behulp van Harold Faltermayers tune van Beverly Hills Cop. De 27-jarige Erik Wernquist maakte de animatie die Frog zijn `gezicht' gaf, en zo werd de kikker een ringtone/single-fenomeen. In Nederland is Axel F nog niet op single uit. Michel Admiraal, projectmanager bij GFK Megacharts dat de Nederlandse hitparades samenstelt: ,,Ik heb het nog niet voorbij zien komen. Maar zodra het als single is verschenen kan het meetellen voor de hitparade. Het zou ook in Nederland de eerste keer zijn dat een ringtone de hitparade haalt.''

WWW.NRC.NL: Fragment Crazy Frog

    • Hester Carvalho